Szukaj

Kraje o niskich i średnich dochodach ostatnio stają się rynkiem dla producentów przetworzonej żywności

Międzynarodowi producenci przetworzonej żywności tacy, jak Nestle, Kraft, PepsiCo czy Danone, mają coraz większe przebicie na rynku spożywczym w krajach o niskich i średnich dochodach, gdzie konsumpcja niezdrowych produktów osiąga - a w niektórych przypadkach nawet przekracza - obecnie obserwowany poziom w krajach o wysokim przychodzie, zgodnie z artykułem zamieszczonym w PLoS Medicine.



Jego autorzy z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Indii (pod przewodnictwem Davida Stucklera z Uniwersytetu w Cambridge), przeanalizowali tendencje spożywania niezdrowego jedzenia oraz napojów (przetworzonej żywności bogatej w sól, tłuszcz i cukier oraz przesłodzonych napojów), alkoholu i produktów tytoniowych, przeglądając dane rynkowe dotyczące sprzedaży w 80 krajach między 1997 a 2010 rokiem, z uwzględnieniem prognozy do 2016 roku.

Według autorów, nie tylko tempo konsumowania niezdrowych produktów rośnie, ale jest ono nawet wyższe w krajach o niskich i średnich dochodach, aniżeli było ono w krajach o wysokich dochodach.

Zobacz również:



Odkryli także, iż wyższe spożycie niezdrowych produktów ma ścisłe korelacje z wyższą sprzedażą tytoniu oraz alkoholu, co sugeruje zbiór wspólnych taktyk prowadzonych przez producentów niezdrowych produktów.

Pomimo tego, iż z czasem wzrost przychodów jest związany z rosnącą konsumpcją niezdrowych artykułów, autorzy odkryli, że wzrost ekonomiczny wcale nie prowadzi do wyższego spożycia tych towarów w takim stopniu, jak bezpośrednie zagraniczne inwestycje czy porozumienie o wolnym handlu.

Autorzy dowodzą, że wraz z globalnym rozprzestrzenianiem się międzynarodowych firm produkujących napoje i jedzenie, istnieje wyraźna potrzeba skoncentrowania się na roli globalnych producentów w produkcji i marketingu niezdrowych produktów, zamieszanych w epidemie chorób niezakaźnych - takich jak choroba niedokrwienna serca, czy cukrzyca.

Autorzy ostrzegają: „Dopóki placówki ochrony zdrowia, naukowcy i politycy nie są w stanie zrozumieć i zidentyfikować możliwych sposobów skierowanych na społeczne, ekonomiczne i polityczne warunki, które prowadzą do rozprzestrzeniania niezdrowej żywności, napojów i produktów tytoniowych, dopóty jakikolwiek postęp w zakresie prewencji i kontroli chorób niezakaźnych pozostanie nieuchwytnym.”

Komentarze do: Kraje o niskich i średnich dochodach ostatnio stają się rynkiem dla producentów przetworzonej żywności

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz