Szukaj

Jakie jedzenie może nas zabić? Kurczak!

Badanie przeprowadzone ostatnio przez Centers for Disease Control and Prevention w USA stwierdza, że najbardziej prawdopodobne jest to, iż zachorujemy przez zieloną sałatę. Natomiast zabić nas może mięso kurczaka, donosi Natural News. Program Home Food Safety, autorstwa Academy of Nutrition and Dietetics, prezentuje więc wytyczne dotyczące praktyk higienicznych, które mogą w sposób znaczący zmniejszyć zagrożenie infekcją pokarmową.



Dietetyczka Rachel Begun, rzeczniczka Academy of Nutrition and Dietetics, mówi: nawet jeśli badanie to pokazuje, jaki produkt jest odpowiedzialny za blisko 50% infekcji pokarmowych, w dalszym ciągu powinniśmy jeść mnóstwo warzyw i owoców.

Bezpieczne procedury obchodzenia się z jedzeniem pozwolą ustrzec się przed tymi chorobami.

Infekcje, czy też zatrucia pokarmowe, wynikają ze zjedzenia żywności skażonej bakteriami bądź wirusami. W USA każdego roku 1 osoba na 6 cierpi z powodu takiego zatrucia, które kończą się hospitalizacją w 128 000 przypadków oraz zgonem w 3 000 przypadków.

Przed infekcją pokarmową możemy się ustrzec na wiele sposobów, mówi Begun. Najważniejszą rzeczą jest mycie rąk wodą i mydłem przez 20 sekund, szczególnie jeżeli chodzi o norowirusy.

Zobacz również:



Norowirus odpowiada za 46% infekcji pokarmowych, według badania CDC, a najlepszą bronią przeciwko niemu jest właśnie woda i mydło.

Powinniśmy także kupować mięso, które jest dobrze opakowane. Mięso powinno być ostatnim punktem na liście zakupów. Należy pakować je oddzielnie, aby uniknąć skażenia krzyżowego.

Wszystkie produkty mięsne należy przechowywać w najzimniejszym miejscu lodówki. Surowy kurczak, mięso mielone, podroby, kiełbasy powinny być skonsumowane w ciągu 2 dni po zakupie. Inne mięsa – w ciągu 4.

Gotowane mięsiwo należy zamrozić, albo zjeść w ciągu 4 dni.

Mięso powinno być odmrażane w lodówce bądź w mikrofali, nigdy na ladzie, a następnie natychmiastowo przyrządzone.

W każdej kuchni powinny być oddzielne deski do krojenia surowego mięsa.

Zawsze należy myć ręce przez co najmniej 20 sekund po przygotowywaniu surowych produktów mięsnych.

Wszystkie surowe owoce i warzywa powinny być umyte w zimnej wodzie przed konsumpcją. Każdy fragment z widocznym uszkodzeniem należy wyciąć i wyrzucić, tak samo jak i zewnętrzne liście sałaty. Po umyciu, produkty suszymy papierowym ręcznikiem bądź w czystej szmatce.

Komentarze do: Jakie jedzenie może nas zabić? Kurczak!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz