Szukaj

Jaki jest pierwszy posiłek po diecie?

Większość badaczy zajmujących się zjawiskiem ograniczenia jedzenia, skupia się na kaloryczności produktów przyjmowanych przez osoby poszczące. W tych badaniach celem było jednak sprawdzenie jakiego typu produkty, jedzą ludzie, którzy przez pewien czasu mieli ograniczony dostęp do pożywienia. Przeprowadzono je na grupie 128 uczniów college'u, których poproszono o powstrzymanie się od konsumpcji przez 18 godzin poprzedzających eksperyment lub nie wprowadzono im żadnych ograniczeń.

Jak przeprowadzono badania?

Przez dwanaście dni obserwowano zwyczaje żywnościowe 10 bądź 12 osobowych grup ludzi będących na diecie, a także nieograniczających jedzenia. Serwowano im produkty bogate w skrobię i białko, a także warzywa i napoje. Cały proces konsumpcji został dyskretnie filmowany, ponadto po zakończeniu posiłku uczestnicy wypełniali kwestionariusz, w którym zaznaczali kolejność przyjmowanych produktów.

Jak ograniczenie jedzenia wpływa na wybór produktów spożywczych?

Zobacz również:

Okazało się, że ludzie, którzy poszczą zaczynają posiłki od bardzo kalorycznych dań bogatych w skrobię i białka, częściej niż osoby, które nie powstrzymują się od jedzenia. Co więcej, poszczący sięgali po produkty skrobiowe przed warzywami. Najbardziej zaskakującym odkryciem, było to, że badani nałożyli sobie na talerze porcje zaspokajające 46,5 %  ich dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Jakie znaczenie mają te badania?

Badania te mają istotne znaczenie dla każdej osoby, która poddaje się okazjonalnym bądź regularnym postom i są szczególnie istotne dla szpitali i bufetów, które często mają do czynienia z osobami będącymi na diecie. Biorąc pod uwagę to, że poszczący w pierwszej kolejności sięgnie po skrobię, a nie po bogate w substancje odżywcze pożywienie, takie jak warzywa, sałatki czy owoce, zdrowe dania powinny być bardziej widoczne i kuszące.

Komentarze do: Jaki jest pierwszy posiłek po diecie?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz