Szukaj

Dip, dip hurrrraaaa!

Wielu rodziców ma problemy z przekonaniem swoich dzieci w wieku przedszkolnym do jedzenia warzyw. Naukowcy odkryli, że dodawanie dipów do warzyw działa na tego typu niejadków jak przynęta na ryby. Ostatnie dane pokazują, że mniej niż 10% amerykańskich dzieci w wieku od 4 do 8 lat zjada dzienną zalecaną dawkę warzyw.



Jedna trzecia populacji w tej grupie wiekowej zazwyczaj warzyw nie jada. Dlatego naukowcy chcieli przekonać się, czy istnieje coś, co może zwiększyć tę konsumpcję.

Według amerykańskiego USDA (wydział rolnictwa), dzieci w wieku od 3 do 5 lat powinny jeść 1,5 filiżanki warzyw dziennie. Warzywa bowiem dostarczają składników odżywczych i włókien pokarmowych. Mogą też przyczynić się do spadku poziomu otyłości.

Jennifer S. Savage z Penn State odkryła, że dzieci trzy razy częściej odmawiały konsumpcji warzyw, kiedy te były podane bez niczego, niż tych samych warzyw przyozdobionych niskotłuszczowym przyprawionym dipem. Dodatkowo dwa razy częściej nie chciały jeść warzyw bez dipu niż warzyw przyprawionych pełnotłustym dipem.


Badanie ukazało się w Journal of Academy of Nutrition and Dietetics.

Savage pracowała w 34 uczestnikami w wieku od 3 do 5 lat, aby określić, jak bardzo każde dziecko było zaznajomione z warzywami, i czy je lubiło czy nie.

Savage mówi: - Stały kontakt z warzywami to sposób na to, żeby dziecko je polubiło. Tak wykazały poprzednie badania. Ale najpierw trzeba dziecko przekonać do ich spróbowania. Poza tym, porcja nie może być duża. Należy zacząć od oferowania naprawdę niewielkich porcji.

W trakcie swoich obserwacji Savage zauważył, że dzieci w wieku przedszkolnym jadły więcej nielubianych warzyw, kiedy te były podane z dipem.

Uczestnicy mogli spróbować i ocenić 6 różnych warzyw: marchew, ogórek, seler, zielony groszek, czerwona papryka, żółty kabaczek.

Po spróbowaniu każdego warzywa dzieciom pokazano trzy rysunkowe twarze i poproszono je, aby wybrały tę, która najlepiej odzwierciedlała, co czują: smaczne, w porządku, wstrętne. Naukowcy odnotowywali także, kiedy dzieci odmawiały konsumpcji.

31% uczestników określiło warzywa podane solo jako smaczne, ale kiedy zostały one podane z dipem, proporcja wzrosła do 64%. 18% uczestników odmówiło konsumpcji warzywa solo, a jedynie 6% odmówiło jedzenia, kiedy warzywo było podane z dipem.

Komentarze do: Dip, dip hurrrraaaa!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz