Szukaj

Dieta w biednych środowiskach przyczyną otyłości?

Wpływ środowiska społeczno-zawodowego na otyłość jest oczywisty. Żeby lepiej zrozumieć zachowania i przekonania kobiet na temat diet, socjolog Anne Lhuissier z narodowego Instytutu badań rolniczych (Irna) przebadała czterdzieści kobiet z północnej Francji. Jest to region, który grupuje najwięcej otyłych osób we tym kraju i charakteryzuje się najwyższą konsumpcją ziemniaków, tłustej żywności, napojów gazowanych, piwa i napojów alkoholowych.



Na północy część domowego budżetu przeznaczonego na jedzenie jest największa. Także tam je się proporcjonalnie częściej w domu niż poza domem.

Badaczka Inra, której prace na ten temat zostały opublikowane w międzynarodowym przeglądzie Food, Culture and Society, zauważa, że dziewczyny wchodzące do nowego środowiska zachowują sposób żywienia swoich matek.

Całość badań ilustruje trudności w ewolucji tradycyjnych sposobów żywienia.

Anne Lhuissier wyróżnia 3 typy strategii kobiet z północy wykorzystywane w walce z otyłością.

Po pierwsze, przechodzą na dietę przy użyciu technik modyfikacji ciała, ale nie zmieniają sposobu odżywiania się. Od chirurgii do gorsetów, poprzez kremy odchudzające.

Po drugie, stosują techniki klasycznych restrykcji kalorycznych.


„Niektóre kobiety postrzegają odchudzanie się jako ścisłe diety żywieniowe trwające przez określony okres”, wyjaśnia socjolog.

Ostatnia grupa kobiet nie chce ograniczać pożywienia, ale akceptuje zmianę sposobu gotowania lub zaczyna zwracać uwagę na to, co je, tak jak Karima, która wyjaśnia: „Nie potrzebuję diety, unikam po prostu tłuszczów i cukru”.

Te kobiety, jak wyjaśnia Anne Lhuissier, “wyrażają swoje aspiracje rozmiarem ubrań, a nie kilogramami do zrzucenia”.

Psychiczne ćwiczenia

Częstotliwość występowania otyłości w tych środowiskach jest związana z tym, że kobiety są bardziej tolerancyjne w kwestii przybierania na wadze, wybór diety zajmuje im wiele czasu i dostają mniejsze wsparcie otoczenia w zdrowym żywieniu i ćwiczeniach psychicznych.

Sądzenie jednak, że udzielanie informacji wystarczy, żeby rozwiązać problemy z otyłością, jest iluzją. Sposób, w jaki te kobiety gotują, jest kluczem dla zrozumienia ich relacji z pożywieniem i zrozumieniem diety.

Siła tradycji jest tutaj bardzo silna i kobiety zadowalają się sposobem gotowania, który został im przekazany przez ich matki i babki.

We Francji częstotliwość otyłości jest odwrotnie proporcjonalna do poziomu wykształcenia i ten stan się nieustannie pogłębia. Jeśli dochody są niższe od 900€ miesięcznie, obserwuje się 25,6% otyłych, podczas gdy jest ich tylko 7% przy stawce 5300€ miesięcznie.


Komentarze do: Dieta w biednych środowiskach przyczyną otyłości?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz