Szukaj

Dieta koreańska i jej zdrowotne właściwości

Kuchnia krajów azjatyckich charakteryzuje się zrównoważeniem kilku smaków. Znajdujemy tam słodkie, słone, gorzkie, ostre i kwaśne smaki. Potrawy robione są w taki sposób, by uzupełniały poziom energii życiowej. Kuchnia azjatycka dostarcza wielu bardzo smacznych potraw. Używane do ich przyrządzania produkty są bogate w składniki odżywcze.



Podstawą kuchni koreańskiej jest ryż, drób, owoce i warzywa. Spożywanie posiłków odbywa się przy pomocy drewnianych łyżeczek lub pałeczek. Dieta koreańska przede wszystkim skupia się na jedzeniu ryżu, który jest bogaty w składniki mineralne i witaminy. Charakterystycznym daniem są także makarony oraz placki z ciasta, które przyrządza się z mąki ryżowej, soi bądź fasoli. W tej azjatyckiej diecie znaleźć możemy także porichę - napój robiony z jęczmienia.

Oprócz potraw z ryżu dieta ta bogata jest w zupy, jarzyny, surówki oraz różnego rodzaju przekąski. Koreańczycy lubią jadać posiłki mięsne. Najczęściej wybierana jest wieprzowina, wołowina lub drób. Jednak nie jada się praktycznie nigdy samego mięsa, lecz zawsze łączy się go z warzywami oraz dużą ilością przypraw. Kuchnia koreańska wiąże się także z jedzeniem owoców morza, które zawierają bardzo dużo składników odżywczych. Charakterystyczne dla tego regionu jest jadanie wodorostów.

Zobacz również:



Istotne w kuchni koreańskiej są warzywa. Spożywa się je niemal w każdym posiłku. Najczęściej jada się cebulę, marchew, kapustę, ogórki, ostra paprykę oraz fasolę. Słynną koreańską potrawą jest kimchi. Są to marynowane i pikantne warzywa, z którymi podaje się większość dań. Kimchi składa się z kapusty pekińskiej, ogórków, chrzanu, rzepy, cebuli, chili, czosnku oraz imbiru. Taka mieszanka zawiera bardzo dużo witamin i zostaje dobrze przyswojona przez organizm.


Jeżeli chodzi o stosowane przyprawy to używa się głównie sosu sojowego, pasty sojowej, oleju sezamowego oraz żeń-szenia. W krajach azjatyckich używa się również korzeniu imbiru, który wpływa korzystnie na regulowanie pracy układu pokarmowego. Do warzyw i ciast dodaje się często ziarna sezamu.

Kuchnia koreańska z racji doskonałego łączenia składników stanowi syntezę kulinarnych osiągnięć chińskich i japońskich. Potrawy koreańskie łączą wszystkie smaki. Większość dań nietrudno jest przyrządzić. Poza tym do ich przygotowania potrzebne są niedrogie składniki, głównie warzywa i przyprawy. Dieta koreańska jest niskotłuszczowa przez co niezwykle zdrowa. Stanowi idealne rozwiązanie dla każdego komu zależy na zdrowym odżywianiu.

Przykłady dań kuchni koreańskiej
  • Mandoo – pierożki nadziewane mięsem i warzywami, gotowane na parze
  • Yakkwa – ciasteczka miodowe
  • Ttok – placuszki ryżowe polane ostrym sosem chili
  • Chapchae – makaron z wołowiną i warzywami w sosie z kasztanów

Komentarze do: Dieta koreańska i jej zdrowotne właściwości

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz