Szukaj

Dieta a grupa krwi

Jak powszechnie wiadomo nie każde produkty są w takim samym stopniu dobre dla każdego człowieka. Ciężko jest stworzyć jeden idealny jadłospis, który byłby pożyteczny dla każdego i uwzględniał przy tym wszelakie preferencje smakowe. Z tego względu najlepszym sposobem ustalenia odpowiedniej diety jest wzięcie pod uwagę indywidualnych uwarunkowań psychicznych i fizycznych każdego człowieka. Do głównych czynników wpływających na funkcjonowanie organizmu należy grupa krwi.



Dobierając dietę warto wziąć pod uwagę właśnie grupę krwi, gdyż w znacznym stopniu wpływa ona na naszą witalność, apetyt oraz metabolizm. Pewnie nie każdy wie jak dochodziło do wyłaniania się kolejnych grup krwi. Za najstarszą uważa się grupę 0. Miewali ją głównie myśliwi – zbieracze. Panuje pogląd, że tę grupę krwi mogli mieć kiedyś nawet wszyscy ludzie. Po wyłonieniu się społeczności rolniczej pojawiła się grupa A. Grupa krwi B wykształciła się natomiast w związku z migracją koczowniczych ludów Azji na półkulę północną. Grupa AB z kolei jest mieszanką dwóch poprzednich.

Grupa krwi 0


Mówi się, że osoby posiadające grupę krwi 0 są dość energiczne i silne. Ich układ pokarmowy jest bardzo odporny, natomiast immunologiczny niezwykle aktywny. Osoby takie mogą się również poszczycić wydajnym metabolizmem oraz dużą wytrzymałością fizyczną i psychiczną. Najlepszą dietą dla wszystkich posiadających tę grupę krwi jest dieta wysokoproteinowa, bogata w proteiny zwierzęce. Warunkiem koniecznym do spełnienia jest jednak duża aktywność fizyczna, dzięki której możliwe byłoby spalanie zbyt dużych ilości kalorii. Najlepiej zastąpić w swojej diecie ciężkostrawne mięso drobiem i spożywać duże ilości ryb. Wskazane są również owoce morza oraz niektóre warzywa, owoce i przyprawy, które skutecznie pobudzają metabolizm. Odradza się natomiast spożywanie produktów mlecznych i zbożowych jak również makaronów i używek.

a) produkty zalecane

  • mięso (baranina, cielęcina, wołowina, wątroba, serce, kurczak, indyk dzikie ptactwo)
  • ryby (łosoś, dorsz, halibut, makrela, pstrąg, sardynka, sola, szczupak, tuńczyk)
  • orzechy (orzechy włoskie, migdały, pestki dyni i słonecznika)
  • warzywa (brokuły, cebula, dynia, karczochy, pietruszka, por, rzepa, szpinak, chrzan, czosnek, papryka)
  • owoce (śliwki, arbuzy, banany, figi, brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, wiśnie, winogrona, cytrusy, melony)
b) produkty niewskazane
  • mięso (wieprzowina, gęś, szynka, boczek)
  • łosoś wędzony, ośmiornica, kalmary, kawior,
  • warzywa (fasola, soczewica, bakłażany, ziemniaki, kapusta, kalafiory, oliwki, pieczarki)
  • kiełki i płatki pszenicy, otręby, pieczywo wieloziarniste i pszenne, grzanki
  • mąka biała, makarony,
  • orzechy kokosowe, truskawki, rabarbar, jeżyny

Grupa krwi A

Osoby posiadające grupę krwi A można nazwać wegetarianami. Ich metabolizm jest znacznie słabszy niż w przypadku grupy 0, a przewód pokarmowy bardziej wrażliwy. W przypadku ludzi z tą grupą najlepiej spożywać przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Mięso w znacznej mierze powinno zostać wyeliminowane z diety. Dozwolone jest praktycznie tylko mięso drobiowe. Odradza się również spożywania wędzonych ryb, owoców morza, produktów pełnomlecznych i wszelkich tłuszczów. Wskazane natomiast jest jedzenie warzyw, owoców, orzechów i produktów zbożowych. Nie należy zbyt ostro przyprawiać posiłków.

a) produkty zalecane

  • mięso (kurczak, indyk)
  • ryby (łosoś, pstrąg, sardynka, szczupak)
  • ślimaki
  • orzechy (orzechy włoskie, migdały, pestki dyni i słonecznika, kasztany)
  • warzywa (brokuły, cebula, pietruszka, rzepa, szpinak, chrzan, czosnek, marchew, ogórki, sałata, szparagi)
  • owoce (śliwki, wiśnie, cytryny, jagody, grejpfruty, jeżyny, maliny, morele)
  • gryka, jęczmień, owies, otręby, produkty, sojowe, olej z oliwek
  • musztarda
  • kawa, herbata, czerwone wino
b) produkty niewskazane
  • mięso (gęś, dziczyzna, kaczka, podroby, serce, wątroba)
  • ryby (łosoś wędzony, węgorz, śledź)
  • owoce morze, mięso żółwia i żaby
  • mleko, lody, sery żółte
  • orzechy (orzechy pistacjowe, kokosowe)
  • pszenica, skrobia, chleb pszenny, mąka biała
  • warzywa (pieczarki, bakłażany, czerwona kapusta, papryka, pomidory, ziemniaki, oliwki)
  • owoce (banany, mango, melony, rabarbar)

Grupa krwi B

Wszyscy ci, którzy mają grupę krwi B są z reguły bardzo zrównoważeni, a ich układ odpornościowy  jest bardzo wytrzymały. Zalecane jest spożywanie dziczyzny, natomiast odradza się jadanie innych mięs. Wskazane są produkty mleczne, ryby oraz ostre przyprawy.

a) produkty zalecane
  • mięso (dziczyzna)
  • ryby
  • sery, mleko, kefir, jogurt
  • owies, proso, ryz dmuchany, otręby ryżowe, mąka z owsa, mąka ryżowa
  • warzywa (brokuły, kalafiory, bakłażany, kapusta, marchew, pasternak, papryka, ziemniaki)
  • owoce (banany, ananasy, winogrona, papaja, śliwki)
b) produkty niewskazane
  • mięso (wieprzowina, gęś, kaczka, kurczak)
  • ostrygi, ośmiornice, raki, krewetki, małże
  • jęczmień, gryka, otręby pszenne, żyto, obwarzanki, dziki ryż, mąka pszenna i żytnia
  • warzywa (dynia, karczochy, rzodkiewki, oliwki, kukurydza)
  • owoce (granaty, rabarbar, awokado, opuncja)
  • orzechy kokosowe
Grupa krwi AB

Osoby z grupą krwi AB mają nieco większą witalność niż ci posiadający krew grupy A, jednak ich przewód pokarmowy jest równie wrażliwy. Dieta dla tej grupy nie powinna się składać z dużej ilości tłuszczów, ostrych przypraw i używek. Zalecane są niektóre mięsa, owoce morza, nabiał oraz orzechy.

a) produkty wskazane
  • mięso (baranina, jagnięcina, indyk, królik, bażant)
  • ryby, ślimaki, kawior
  • jogurt, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, sery owcze, feta
  • warzywa (brokuły, kalafiory, fasola, kapusta, ogórki, pietruszka, seler)
  • owoce (ananasy, cytrusy, winogrona, czereśnie, wiśnie, śliwki, żurawina)
  • orzechy (kasztany, orzechy włoskie, orzeszki ziemne)
  • owsianka, proso, otręby, ryż dmuchany, chleb sojowy i żytni, ryż, makarony
b) produkty niewskazane
  • mięso (wieprzowina, kurczak)
  • ryby białe
  • krewetki, małże, kraby, żaby
  • masło, lody, produkty, pełnomleczne, tłuste sery
  • warzywa (karczochy, rzodkiewki, oliwki, kukurydza, papryka)
  • owoce (granaty, banany, awokado, mango, gruszki)
  • orzechy (orzechy kokosowe, laskowe, pestki dyni i słonecznika)
  • mak, kasza gryczana
Dla niektórych dostosowanie diety do grupy krwi może być dość trudnym zadaniem. Wiąże się to bez wątpienia z wieloma wyrzeczeniami. Jednak w obecnym świecie istnieje tak dużo zamienników produktów, że ustanowienie prawidłowego jadłospisu może okazać się łatwiejszym zadaniem niż nam się z początku wydawało.

Komentarze do: Dieta a grupa krwi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz