Szukaj

Czekolada i kwiaty są dobre dla zdrowia, nie tylko w Walentynki

Czekoladki i róże to symbol dnia Św. Walentego, czyli popularnych Walentynek. I zarówno czekoladki, jak i róże, są dobre dla twojego zdrowia. Czekolada bowiem zawiera składniki odżywcze i witaminy pomagające obniżyć ciśnienie krwi, uleczyć depresję, wzmocnić włosy, skórę i odporność. Zapobiega utracie pamięci i redukuje odporność na insulinę, zmniejszając w ten sposób ryzyko cukrzycy. Obniża też ryzyko zachorowania na miażdżycę.



Czekolada, poza tym, zawiera włókna pokarmowe obniżające poziom cholesterolu, a także magnez pozwalający uspokoić układ nerwowy. Ma też mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych.

Ziarna kakaowca zawierają antyoksydanty zwalczające wolne rodniki.

Działanie czekolady na ciśnienie potwierdzono w niemieckim badaniu z 2003, opublikowanym w JAMA.

Badanie z 2012 roku pokazało zaś, że teobromina zawarta w czekoladzie pomaga łagodzić przewlekły kaszel.


Kiedy więc kupujemy czekoladę, pamiętajmy, żeby kupić dobrą: czarna, surowa bądź przetwarzana na zimno, ponieważ taka ma najwięcej zdrowotnych właściwości. Czekolada z zawartością 70% kakao to dobry interes.

Róże należą do tej samej rodziny co... jabłka.

Dzika róża jest bogata w witaminę C.

Płatki róż to cudowna ozdoba do sałatek, a można je także wykorzystać do produkcji galaretki.

Dżem i herbata z dzikiej róży to dobre sposoby na uzyskanie witaminy C, której ciało potrzebuje dla wzmocnienia odporności.

Witamina C jest ważna także do wytwarzania kolagenu w zdrowych włosach i w młodej skórze.

Pamiętajcie tylko, żeby potrzebne wam płatki i głóg zbierać wcześnie rano, z krzewów, które rosną naturalnie i nie są opryskiwane żadnymi środkami.

Komentarze do: Czekolada i kwiaty są dobre dla zdrowia, nie tylko w Walentynki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz