Szukaj

Coraz mniej ludzi używa soli

Liczba Brytyjczyków, którzy solą jedzenie przy stole, spadła o ponad ¼ w ciągu pięciu lat po narodowej kampanii, jak ujawnia artykuł przedstawiony w British Journal of Nutrition. W 2003 roku, agencja UK Food Standards Agency oraz Department of Health rozpoczęły wspólnie narodową kampanię, której celem było zachęcenie obywateli do redukcji spożycia soli, a także podniesienie świadomości publicznej odnośnie zagrożeń dla zdrowia związanych z tym składnikiem.



Kampania współpracowała z przemysłem spożywczym, starając się zmniejszyć ilość soli dodawanej do żywności przetworzonej.

Mimo że wcześniejsze badania potwierdzały, że narodowa kampania doprowadziła do ogólnej redukcji spożycia soli, jest to pierwsza praca, która przygląda się konkretnie ilości soli dodawanej przez ludzi do jedzenia już przy stole.

Naukowcy z London School of Hygiene & Tropicla Medicine przyjrzeli się spożyciu soli w latach 1997 – 2007, na podstawie grupy reprezentatywnej dla populacji brytyjskiej: 6000 dorosłych mieszkających w Anglii.

Okazało się, że od 2003 proporcja ludzi, którzy deklarowali solenie jedzenia przy stole, spadła z 32,5% do 23,5% w ciągu kolejnych 5 lat.


Główna autorka badania Jennifer Sutherland mówi: używanie soli przy stole odpowiada z 15 – 20% całkowitego spożycia soli. Nasze prace pokazują, że w okresie 1997 – 2007 spożycie soli stale spadało, ale największa redukcja miała miejsce po rozpoczęciu kampanii w 2003.

Naukowcy stwiedzili także, iż różne populacje dodają różne ilości soli.

Na przykład, kobiety rzadziej solą przy stole, tak samo jak ludzie młodsi, osoby ras innych niż biała, ludzie o wysokim przychodzie, a także obywatele mieszkający w centralnej i południowej Anglii.

Współautor badania, dr Alan Dangour, mówi: odkrycia te pokazują, iż musimy „skroić” kolejną kampanię redukcji soli do potrzeb poszczególnych grup populacji. Powinniśmy włożyć w to jeszcze więcej wysiłku, ponieważ ¼ dorosłych w dalszym ciągu soli przy stole, a spożycie soli w UK pozostaje w dalszym ciągu o wiele większe niż zalecane 6 g dziennie.

Jedzenie zbyt wielkich ilości tego składnika może doprowadzić do nadciśnienia, z którym wiąże się zawał serca oraz udar mózgu.

Komentarze do: Coraz mniej ludzi używa soli

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz