Szukaj

Arszenik w ryżu: poziomy zbyt niskie, by mogły stanowić zagrożenie

Amerykańska agencja FDA przetestowała 1 300 próbek ryżu oraz produktów ryżowych, aby powiadomić w piątek w zeszłym tygodniu, iż poziomy wykrywanego arszeniku są zbyt niskie, by można było mówić o krótkoterminowych i natychmiastowych zagrożeniach dla zdrowia.



Kolejnym krokiem będzie przeprowadzenie badań nad długoterminowymi zagrożeniami.

W 2012 magazyn Consumer Reports alarmował o arszeniku w ryżu i nawoływał do ograniczenia poziomów tego pierwiastka w tych produktach po tym, jak testy zrealizowane na 60 najpopularniejszych artykułach (Kellogg, Gerber między innymi) wykazały, że większość z nich zawierała "jakieś" poziomy nieorganicznego arszeniku, który jest znanym czynnikiem kancerogennym.

Urvashi Rangan, przedstawicielka Consumer Reports, mówi: - Zainteresowanie FDA tym tematem to wspaniała wiadomość. Odkrycia agencji odzwierciedlają nasze własne.

Nie oznacza to jednak, że konsumenci powinni wyrzucić cały ryż do kosza. Powinni być tylko świadomi, że problem istnieje i jest poważny.

Próbki przetestowane przez Food and Drug Administration pochodzą z różnych typów ziaren ryżu – biały, jaśminowy i basmanti.

Przeanalizowano też produkty ryżowe, takie jak płatki zbożowe, batoniki z ziaren ryżu, makaron ryżowy, ciastka, słodycze oraz napoje, takie jak woda ryżowa, wino ryżowe i piwo ryżowe. Wszystkie razem to reprezentatywna grupa produktów ryżowych, najpowszechniej spożywanych w Stanach Zjednoczonych.

Przeciętne poziomy nieorganicznego arszeniku – czyli tego, który jest najbardziej toksyczny – mieściły się w granicach od 2.6 do 7.2 mikrogramów na porcję ziaren ryżu.

Ryż instant znajduje się na najniższym krańcu tej skali, a brązowy – na najwyższym.

W jedzeniu element ten może być obecny jako nieorganiczny arszenik albo organiczny arszenik, a razem są określane jako arszenik całkowity.

FDA ma zamiar kontynuować badania, aby przekonać się, jak wiele arszeniku jest konsumowanego w ryżu i czy te zmienne wpływają na zdrowie określonych grup populacji.

Na tę chwilę agencja zaleca zrównoważoną dietę, aby ograniczyć potencjalne efekty nadmiernej konsumpcji arszeniku wraz z ryżem.

Komentarze do: Arszenik w ryżu: poziomy zbyt niskie, by mogły stanowić zagrożenie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz