Aktualności - 49
![Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo] Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]](http://img.biomedical.pl/16_9/500/11882eee6c180e84e772ec0b2f9e3cac.jpg)
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę

Inteligentni ludzie bardziej ufają innym
Jeśli często obdarzasz innych ludzi zaufaniem, to najprawdopodobniej cieszysz się wysokim poziomem inteligencji. Naukowcy, na czele z Noah Carl z Wydziału Socjo...czytaj dalej

Dzieci spożywają zbyt dużo soli
Brytyjskie dzieci spożywają zbyt dużo soli, a jej głównymi źródłami jest pieczywo i zboże...czytaj dalej

Żółta farba może szkodzić zdrowiu
Najnowsze badania ujawniają, że zakazane 35 lat temu przez rząd USA szkodliwe chemikalia, których używano do farbowania odzieży przetrwały w naszym środowisku i...czytaj dalej

Darmowa antykoncepcja nie zwiększa liczby chorób
Osoby, które krytykowały programy antykoncepcyjne dla kobiet twierdziły, że darmowe pigułki mogą zachęcać do bardziej ryzykownego życia seksualnego. Najnowsze...czytaj dalej

Korzystny wpływ białka zwierzęcego na funkcjonalność mężczyzn w podeszłym wieku
Jak sugeruje najnowsza publikacja magazynu Amerykańskiego Stowarzyszenia Społeczeństwa Geriatrycznego, dieta bogata w białko zwierzęce może pomóc starszym mężcz...czytaj dalej

Oksytocyna może pomóc w leczeniu zaburzeń żywieniowych
Hormon uwalniany podczas porodu może zostać wykorzystany do leczenia anoreksji - stwierdzili wspólnie naukowcy brytyjscy i koreańscy. Podanie pacjentce odpowied...czytaj dalej

Zwiększenie spożycia wapnia nie wpływa na wzmocnienie kości
Jedzenie bogate w wapń nie przyczynia się do wzmocnienia kości- alarmuje dr. Thomas Levy, internista i kardiolog- To efekt propagandy koncernów mlecznych. Wynik...czytaj dalej

Nowe leki na hemofilię
Trzydziestotrzy letni Travis Roop, chory na hemofilię, przetestował nową metodę infuzji czynnika krzepnięcia krwi. Dołączył do badania klinicznego organizowaneg...czytaj dalej

Probiotyki ochroną przed chorobami jelita
Spożywanie probiotyków chroni jelita przed różnego rodzaju schorzeniami, a nawet przed rakiem jelita grubego. Działają głównie przeciwzapalnie...czytaj dalej

Lepszą jakość snu gwarantuje spożywania kwasów omega-3
Badania przeprowadzane na Uniwersytecie w Oxfordzie dowiodły, że wysoki poziom kwasów omega-3 związany jest z dobrą jakością snu. Kwasy te występują głównie w o...czytaj dalej

Medytacja a stres w pracy
Problem stresu dotyczy każdego z nas. Każdego dnia walczymy z nowymi wyzwaniami, stawiamy im czoła, a to powoduje napięcie. Jeśli chcemy osiągnąć zamierzone cel...czytaj dalej

Nowe badania udowadniają, że mammografy nie ratują życia
Nowe badanie zwiększyło liczbę dowodów, że wczesne wykrywanie raka piersi mammografem nie zredukowało liczby zachorowań śmiertelnych u kobiet, potwierdzając tym...czytaj dalej

Produkty puszkowane mają wiele korzyści!
Nowe badania opublikowane w American Journal of Lifestyle Medicine nawołują ekspertów zdrowia publicznego do powszechnego działania, by ulepszyli dostęp do spoż...czytaj dalej

Aktywna witamina D wspomaga usuwanie toksyn u pacjentów z chroniczna chorobą nerek
Wykazanie różnorodnej ilości aluminium w procesie produkcji pożywienia przez Consumer Wellnes Center Forensic Food Lab, wskazało jak metale np. aluminium obciąż...czytaj dalej

WHO sugeruje oniżenie dziennej dawki cukru
Za nową radą WHO (World Health Organization- Światowa Organizacja ds. Zdrowia), zaleca się ludziom obniżyć ilość cukru w ich diecie o połowę. Zalecane spożycie...czytaj dalej

Wpływ żelaza na rozwój umiejętności wyższego rzędu udowodniony
Niedobory żelaza wśród dzieci powodują obniżenie ilorazu inteligencji oraz osłabienie umiejętności wyższego rzędu- stwierdzają najnowsze badania, przeprowadzone...czytaj dalej

Terpentyna stosowana jest jako polepszacz smaku wielu produktów spożywczych
Wiele produktów spożywczych o smaku cytrusowym zawdzięcza go sztucznym substancjom chemicznym, pochodzącym z terpentyny...czytaj dalej

Ćwiczenia fizyczne mogą wspomóc rozwój otyłości
Jak donoszą najnowsze badania, przeprowadzone przez Uniwersytet Cornell w stanie Nowy Jork, wprowadzenie ćwiczeń do dziennego trybu życia może nie poskutkować s...czytaj dalej

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym uzależniają
Spożywanie wysoko przetworzonych węglowodanów może mieć podobny wpływ na skład chemiczny mózgu, co przyjmowanie substancji uzależniających- donosi najnowsza pub...czytaj dalej

Napoje energetyczne stanowią zagrożenie dla zdrowia nastolatków
Pobudzające właściwości napojów energetycznych są reklamowane, jednakże nowy raport stwierdza, że ich spożycie przez nastolatków może być związane z osłabieniem...czytaj dalej