Szukaj

Zwiększenie spożycia wapnia nie wpływa na wzmocnienie kości

Podziel się
Komentarze0

Jedzenie bogate w wapń nie przyczynia się do wzmocnienia kości- alarmuje dr. Thomas Levy, internista i kardiolog- To efekt propagandy koncernów mlecznych. Wyniki swoich badań opublikował w książce pt. „Śmierć przez wapń: dowód toksycznych efektów spożycia produktów mlecznych i suplementów wapnia”.

Warunki produkcji a skutki uboczne

Miliony ludzi na świecie wierzą, że dzienne spożycie dużej ilości wapnia- najczęściej w postaci krowiego mleka- wzmacnia strukturę ich kości i powoduje zdrowy, szybki wzrost dzieci. Nie zwracamy jednak uwagi na warunki, w których jest ono wytwarzane. Większość produktów mlecznych w fabrykach pochodzi od krów, które są genetycznie modyfikowane, sztucznie zapładniane i często odurzane w celu zmuszenia ich do produkcji około cztery i pół razy większej ilości mleka, niż wytwarzają naturalnie.

„Zwiększenie dziennej dawki wapnia o 500mg zwiększa ryzyko ataku serca o 30%, a udaru o 20%” -stwierdził dr. Levy po przeanalizowaniu 15 niezależnych przypadków medycznych. Przy spożyciu większej ilości wapnia, zwiększają się odpowiednio szanse na zajście tego typu zdarzenia. Należy również pamiętać, że nadmiar wapnia może osadzić się w tętnicach, zwiększając ryzyko zawału serca. Przedawkowanie pierwiastka jest szczególnie niebezpieczny dla pacjentów z rakiem- wcześniejsze badania wyraźnie wykazują, że komórki nowotworowe kochają wapń. Zwiększanie się poziomu wapnia w komórkach przyczynia się do wystąpienia stresu oksydacyjnego: zaburzenia równowagi między przeciwutleniaczami a utleniaczami, co powoduje zmiany wewnątrzkomórkowe i może się przyczynić do ich wymierania. Wolne rodniki stopniowo wyniszczają organizm.

Zobacz również:

Pij mleko, będziesz..chory?

Slogany głoszone przez koncerny produkujące nabiał nie mają w rzeczywistości żadnego potwierdzenia w wynikach badań. „Te wielomilionowe kampanie reklamowe nie są oparte na nauce. Na przykład, jeśli można uniknąć osteoporozy, przyjmując wyższe dawki wapnia – dlaczego populacja Stanów Zjednoczonych wciąż cierpi z powodu tej choroby?” pyta autor badań. W rzeczywistości brak wapnia w kościach nie wiąże się z brakiem pierwiastka w krwi czy w diecie. Równie ciężko jest udowodnić brak zależności między niedoborem wapnia a złamaniami. Wiadomo jednak, że gęstsze kości to niekoniecznie kości mocniejsze. Do utrzymania mocnej struktury szkieletu potrzebna jest kombinacja wielu różnych składników odżywczych, z witaminą D na czele.

Zgodnie z zaleceniem Komisji Wspólnot Europejskich, dzienne spożycie wapnia powinno wynieść 800mg. Pamiętajmy jednak, że czerpiemy go z wielu różnych pokarmów i zamiast sięgać po te najbardziej zmodyfikowane, wybierajmy mniej przetworzone, naturalne odpowiedniki. Poza nabiałem są to np. konserwy rybne, orzechy, warzywa strączkowe i zielonolistne.

Monika Klimczak

Komentarze do: Zwiększenie spożycia wapnia nie wpływa na wzmocnienie kości

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz