Szukaj

Wpływ spożywania ryb na ryzyko wystąpienia raka okrężnicy

Podziel się
Komentarze0

Ludziom, którzy jedzą dużo ryb, nie grozi duże ryzyko raka jelita grubego i odbytnicy, sugerują nowe badania.



Odkrycie pochodzi z analizy 41 wcześniejszych badań dotyczących związku między rybą w diecie a diagnozami i zgonami z powodu raka jelita grubego.

"Ludzie, którzy jedzą ryby, mogą odczuwać korzyści zdrowotne w różnych innych dziedzinach - chorobach serca, reprodukcji, a teraz i raka okrężnicy - poprzez zwiększenie ich spożycia", powiedział dr Michael Gochfeld, profesor medycyny na Uniwersytecie Medycyny i Stomatologii w New Jersey -  Robert Wood Johnson Medical School.

"Jeśli jesz ryby częściej, nie jest pewne, czy korzyści z tego płynące nadal będą rosły (nawet jedząc więcej)", jak powiedział dla Reuters Health.

I choć nowe badania dotyczą szczególnie świeżych ryb, autorzy zaznaczyli, że nie byli w stanie dokładnie określić, jakie rodzaje ryb ludzie jedli lub w jaki sposób ryba została przygotowana na potrzeby poprzednich badań.

"Temperatura gotowania może wpływać na ryzyko raka jelita grubego", jak napisał w e-mailu do agencji Reuters Health dr Liang Jie z Xijing Szpitala Chorób Układu trawiennego w Xi'an w Chinach, pracujący nad badaniem.

Liang wyliczył ostatnie dowody, sugerujące, że jedzenie dużej ilości mięsa i ryb z grilla smażonych na dużym ogniu, może rzeczywiście zwiększyć ryzyko wystąpienia raka.

Zobacz również:

Według Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób, w 2007 toku u około 143 000 Amerykanów zdiagnozowano raka jelita grubego. Choroba atakuje jelito grube i jest jedną z głównych przyczyn zgonów na raka w Stanach Zjednoczonych.

Liang i jego koledzy połączyli wyniki z 41 badań opublikowanych w latach 1990 i 2011, które analizowały relacje między spożywaniem ryb a występowaniem raka. Były one przeprowadzone m.in. w USA, Norwegii, Japonii, Finlandii i innych krajach.

Ogólnie rzecz biorąc, dzięki regularnemu jedzeniu ryb, zanotowano niższe ryzyko rozwoju choroby lub śmierci z powodu raka jelita grubego czy odbytnicy o 12 procent, odkryli naukowcy.

Brano pod uwagę wiek badanych uczestników, poziom spożycia alkoholu i czerwonego mięsa, obecności raka w rodzinie i innych czynników ryzyka.

Efekt ochronny związany ze spożyciem ryb był silniejszy dla raka odbytnicy, niż dla jelita grubego.

U osób, które jadły największe ilości ryb, ryzyko zachorowania na raka odbytnicy było niższe o 21%, w porównaniu do tych, którzy jedli najmniej.

"Rak odbytnicy jest znacznie rzadszy, dlatego bardziej się go obawiamy, niż raka jelita grubego", powiedział Gochfeld.

Badanie, opublikowane w American Journal of Medicine, było częściowo finansowane przez Narodową Fundację Nauk Przyrodniczych Chin.

Zespół Liang jeszcze nie zbadał, dlaczego jedzenie ryb może uchronić nas od raka jelita grubego. Badanie wykazało jednak, że nie można udowodnić, że to ryba sama w sobie wpływa na niższe ryzyko zachorowania na raka u niektórych badanych.

"Tak naprawdę nie można powiedzieć, czy korzyści płynące z jedzenia ryb zawdzięczamy konkretnym składnikom odżywczym w rybach czy raczej z faktu, że ludzie, którzy jedzą ryby mają tendencję do przyjmowania innych zdrowych stylów życia, jak np. unikanie czerwonego lub przetworzonego mięsa", powiedział Gochfeld, który nie był zaangażowany w badania.

Jeśli rzeczywiście ryby mogą obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, ta dodatkowa korzyść może pochodzić z niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 występujących u niektórych ryb, takich jak łosoś czy sardynki, powiedział Gochfeld.

Ale nawet jeśli wysokie stężenie omega-3 w tłustych rybach ma działanie ochronne, nie jest jasne, czy takie same korzyści mogą zapewnić suplementy, takie jak kapsułki na bazie oleju rybiego.

Komentarze do: Wpływ spożywania ryb na ryzyko wystąpienia raka okrężnicy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz