Szukaj

Poziom ryzyka cukrzycy dziecięcej wyższy w Chinach niż USA

Podziel się
Komentarze0

Badania przeprowadzone przez naukowców z the University of North Carolina w Chapel Hill podają, że wskaźnik cukrzycy wśród chińskich nastolatków jest prawie cztery razy wyższy od analogicznego w Stanach Zjednoczonych. Wraz ze wzrostem częstości występowania cukrzycy, podnosi się równolegle ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które spowodowane są coraz częstszą nadwagą obywateli Chin.



Do badań prowadzonych przez dr Barry'ego Popkina, W.R. Kenan Jr. Distinguished Professor of nutrition w UNC's Gillings School of Global Public Health oraz chińskich badaczy, użyto danych z najobszerniejszego tego typu badania przeprowadzonego w Chinach, zwanego China Health and Nutrition Survey (CHNS). Wyniki pojawiły się online na Obesity Reviews.

Chiny doświadczyły niespotykanego dotąd wzrostu gospodarczego, w ciągu ostatnich dwóch dekad, ale badanie stwierdza, że w tym samym czasie w Chinach odnotowano równie dramatyczne zmiany w masie ciała, nawykach żywieniowych oraz poziomie aktywności fizycznej.

Naukowcy po losowo wybranych próbach, reprezentujących 56 proc. ludności Chin z 2009 roku, odkryli duży wzrost nadwagi oraz ryzyka chorób sercowo-metabolicznych.

Zobacz również:



Zmiany, jakie zaszły w chińskiej diecie, wadze oraz ryzyku naczyniowo-sercowym wśród dzieci w wieku 7 lat i więcej, są bezprecedensowe. Dane te podkreślają ogromne obciążenie, z którym system opieki zdrowotnej w Chinach będzie musiał się zmierzyć, jeśli nic się nie zmieni, powiedział Popkin.


Według wyników badań UNC-CCDC w Chinach, w przedziale wiekowym 7 - 14 lat, 1,9 proc. dzieci cierpi na cukrzycę, a u 14,9 proc. zdiagnozowano stadium przedcukrzycowe.

Naukowcy zauważyli wysoki poziom hemoglobiny glikowanej, inaczej glikohemoglobina, we krwi badanych dzieci. Jest wiele frakcji hemoglobiny glikowanej, ale tylko frakcja HbA1c ma zastosowanie w diagnostyce cukrzycy.

Wyniki pokazują wysokie obciążenie przewlekłymi chorobami, począwszy od najmłodszych lat. 1,7 mln chińskich dzieci w wieku od 7 do 18 lat, ma cukrzycę, a 27,7 mln potencjalny stan przedcukrzycowy. Ponadto, ponad jedna trzecia dzieci poniżej 18-tego roku życia wykazywała wysoki poziom co najmniej jednego czynnik ryzyka sercowo-metabolicznego, powiedział Popkin.

Porównując te dane z sytuacją panującą w Stanach Zjednoczonych, badacze stwierdzili, że częstotliwość występowania cukrzycy oraz stanów zapalnych wśród chińskich dzieci była wyższa od tej zaobserwowanej w innych krajach azjatyckich czy USA.

Wyniki te potwierdzają wcześniejsze badania, które dowiodły, że wśród ubogich i osób zamieszkujących chińskie obszary wiejskie, poziom otyłości, w ostatnim dziesięcioleciu, znacznie wzrósł.  

Komentarze do: Poziom ryzyka cukrzycy dziecięcej wyższy w Chinach niż USA

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz