Szukaj

Genetyczne podłoże anoreksji

Podziel się
Komentarze0

Badanie The Scripps Research Institute udowodniło, iż anorexia nervosa jest powiązana z wariantem genu kodującego enzym, który reguluje metabolizm cholesterolu. Odkrycia te sugerują, że anoreksja może być częściowo spowodowana zaburzeniem w normalnym przetwarzaniu cholesterolu, co może wpływać na nastrój i zachowania związane z odżywianiem.



Prof. Nicholas J. Schork, jeden z autorów badania, mówi: - Odkrycia te wskazują na coś, czego nigdy wcześniej nie braliśmy pod uwagę.

Badanie ukazało się w Molecular Psychiatry.

Anoreksja dotyka ok. 1% kobiet, a jej poziom śmiertelności oblicza się na ponad 10%. Anorektycy restrykcyjnie ograniczają jedzenie, gdyż ciągle widzą siebie jako ekstremalnie tłusych.

Ludzie z anoreksją zazwyczaj też są perfekcjonistami, cierpią na zaburzenia lękowe, depresję i obsesje.

W jaki sposób dochodzi do rozwoju anoreksji, w dalszym ciągu nie wiemy. Uważa się, że częściowo na chorobę wpływają czynniki kulturowe, stres, okres dojrzewania, sieci społeczne.

Zobacz również:



Badania nad bliźniakami wykazały, że może istnieć też faktor genetyczny. Największa tajemnica zaś otaczała tożsamość tych genetycznych czynników.

Badania nad genomami osób z anoreksją do tej pory nie dały imponujących wyników.

Najnowsze badania TSRI polegało na przeanalizowaniu genomów ponad 1 200 anorektyków i porównaniu ich z genomami blisko 2 000 zdrowych osób.

Następnie naukowcy skatalogowali warianty genów, które już wcześniej powiązano z zaburzeniami odżywiania. Spośród 150 innych genów, zaledwie garstka okazała się znacząco powiązana z anoreksją.

Najsilniejsze powiązanie dotyczyło genu EPHX2, który koduje enzym znany z regulacji cholesterolu (epoxide hydrolase 2).

Naukowcy udowodnili, że niektóre warianty tego genu częściej występują u ludzi z anoreksją. Na tę chwilę jednak nie wiadomo, w jaki sposób warianty tego genu powodują anormalny metabolizm cholesterolu i powodują rozwój anoreksji.

Prof. Schork przyznaje: - Ludzie z anoreksją mają często anormalne poziomy cholesterolu we krwi, mimo ciężkiego niedożywienia. Potrzebne są dodatkowe badania, które rozjaśnią tę kwestię.

Komentarze do: Genetyczne podłoże anoreksji

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz