Szukaj

Cukier może nasilać objawy alergii

Podziel się
Komentarze0

Większość osób uwielbia cukier. To prawdopodobnie najbardziej lubiana przyprawa na całym świecie. Wiele osób, które starają się trwać w surowych dietach, często nie jest w stanie rezygnować z cukru. Przykładem tego, może być choćby dieta RAW food, która mimo wszystko w swoim jadłospisie, zawiera owoce bogate w cukier.

Nawet w ścisłych dietach występują produkty bogate w cukry, do których można zaliczyć np.: nektar z agawy, surowy miód, brązowy syrop ryżowe, sok z trzciny cukrowej czy sok jabłkowy. W rzeczywistości wszystkie te produkty posiadają cukier rafinowany.

W cukrze rafinowanym znajduje się wiele bakterii i innych pasożytów. Wśród nich znajduje się Candida, bakteria powodująca alergię. Sam cukier sprzyja wirusom i licznym chorobom oraz może powodować liczne komplikacje zdrowotne. Nawet wyciskając sok z jabłek, znajduje się w nim cukier rafinowany.

Nadmiar bakterii Candida powoduje alergie. Każdy człowiek ma tę bakterię w swoim organizmie. W normalnym stanie, Candida odgrywa ważną rolę w systemie ekologicznym naszego organizmu. Podobnie jak inne bakterie, tłuszcz czy cholesterol. Wszystkie te składniki, będąc w równowadze, tworzą wspólną harmonię i dbają o organizm. Jednak nadmiar któregoś ze składników powoduje liczne konsekwencje. 

Zobacz również:

Jak się również okazuje, większość ludzi ma zbyt dużą ilość Candidy. Ważną informacją jest fakt, że nawet sok ze świeżych owocowych, który ma ogromne właściwości zdrowotne, wystarczy, aby naruszyć równowagę systemu trawiennego u większości osób. Dodatkowo, w ciągu dnia spożywa się inne składniki bogate w cukier rafinowany, czyli makaron, chleb czy biały ryż.

Nikt nie twierdzi, że jedzenie produktów bogatych w cukier rafinowany jest złym wyborem. Chodzi o to, by rozsądnie dobierać jadłospis każdego dnia. Owoce i warzywa są niezbędne. Jednak łączenie owoców i innych cukrów w ciągu dnia, może powodować przerost candidy. Możliwe jest nawet, że dzięki odpowiedniej diecie, niskiej w tego typu cukry, można zredukować objawy alergii w okresach, gdy zazwyczaj jest nasilona.

Opracował: Damian Nowacze

Komentarze do: Cukier może nasilać objawy alergii

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz