Szukaj

Właściwości oleju kokosowego

Podziel się
Komentarze0

Olej kokosowy otrzymuje się poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W postaci stałej przypomina biały, ścięty tłuszcz i dlatego nazwano go masłem kokosowym. Jego dobroczynne właściwości zostały odkryte w latach trzydziestych ubiegłego wieku, kiedy spostrzeżono, że ludność zamieszkująca wyspy pacyficzne cieszy się dobrym zdrowiem i szczupłą sylwetką.

Właściwości oleju kokosowego

Okazało się, że przyczyny takiego stanu rzeczy, należy dopatrywać się we wszechstronnym wykorzystaniu kokosa, którego używano w medycynie, kosmetyce oraz kuchni. Dobroczynne właściwości kokosa mogą być lekiem na wiele chorób i dolegliwości gnębiących ludzi.

Właściwości zdrowotne oleju kokosowego

Olej kokosowy używany jest do leczenia wielu schorzeń. Dzięki zawartości kwasu laurynowego wykazuje on silne właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. Niszczy szkodliwe bakterie, pasożyty i wirusy, nie zabijając przy tym dobrej flory bakteryjnej. Olej kokosowy zawiera również kwas kaprylowy, który ma wyjątkowo korzystny wpływ na jelito grube. Podtrzymuje on naturalną równowagę między znajdującymi się tam mikroorganizmami i dzięki temu wpływa korzystnie na trawienie. Antybakteryjne właściwości wykorzystuje się także do łagodzenia stanów zapalnych skóry i do zapobiegania namnażania się bakterii, które przyczyniają się do powstawania trądziku. Olej znajduje swoje zastosowanie w leczeniu wszelkich infekcji skórnych, wysypek i egzem, a ponadto łagodzi on świąd wywołany ukąszeniami owadów. Jest on również skutecznym środkiem w walce z długotrwałą grzybica stóp. Olej kokosowy przyczynia się nie tylko do poprawy stanu skóry, ale również do właściwego funkcjonowania układu krążenia. Stosowany zewnętrznie może w pewnym stopniu zredukować żylaki, a przy stosowaniu wewnętrznym wspomaga krążenie i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Ponadto jest on naturalnym lekiem wykorzystywanym przy osłabieniu odporności. Przy jego pomocy można poradzić sobie z przeziębieniem, grypą, kaszlem i gorączką.

Zobacz również:

Szczupła sylwetka i szybki metabolizm

Olej kokosowy jest wolny od kwasów tłuszczowych trans oraz od szkodliwego cholesterolu. Nie tylko nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej , ale wręcz pomaga zmniejszyć masę ciała. Dzieje się tak dzięki jego zdolności do pobudzania przemiany materii. Aby przyspieszyć metabolizm, wystarczy spożywać go dwie łyżeczki dziennie. Olej kokosowy dostarcza organizmowi mnóstwo energii, dzięki której może on zwalczyć chroniczne zmęczenie, apatię, stres a nawet bezsenność. Jednocześnie zawiera on o wiele mniej kalorii niż tłuszcze używane tradycyjnie w polskiej kuchni. Spożywany regularnie obniża chęć sięgnięcia po tłuste, bogate w cukier przekąski.

Zdrowa cera i piękne włosy

Olej kokosowy znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce. Jego dobroczynne właściwości są wykorzystywane nie tylko do walki z trądzikiem, ale również do ogólnej poprawy stanu skóry. Ma on silne właściwości nawilżające, dlatego może być stosowany jako maseczka dla suchej cery. Dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalnia proces starzenia się skóry i opóźnia powstawanie zmarszczek. Sprawia, że skóra staje się gładka, jędrna, elastyczna i delikatnie rozjaśniona. Dobrze radzi sobie także z przebarwieniami powstałymi na skutek nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne oraz zaburzeń wewnętrznych. Olej kokosowy pozostawia na twarzy niewidoczny filtr ochronny, który chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. Stosowany jako balsam do ciała, odżywia zmęczoną skórę, przywraca jej blask, a co więcej zapobiega powstawaniu rozstępów oraz zwalcza cellulit. Jego nawilżające i odżywcze właściwości mogą pomóc w pielęgnacji nie tylko skóry ale i włosów. Dzięki temu, że budowa oleju kokosowego jest podobna do tej, jaką posiadają proteiny włosa, bez trudu wnika on w strukturę włosa i go nawilża. Serum z oleju sprawia, że włosy stają się miękkie, mocne i lśniące. Jeżeli zastosuje się go bezpośrednio na skórę głowy, można spodziewać się, że zwalczy łupież, poprawi ukrwienie skóry i zapobiegnie wypadaniu włosów. Wmasowany w końcówki zwilżonych włosów, zapobiega ich rozdwajaniu oraz przywraca im odpowiednie nawilżenie.

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy jest wolny od cholesterolu i szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, dzięki czemu uznaje się go  za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Można wykorzystywać do smażenia, duszenia i pieczenia, ponieważ nawet, gdy jest podgrzany do wysokich temperatur nie traci swoich odżywczych właściwości. Dostarcza mniej kalorii niż inne tłuszcze, a ponadto jest łatwo przyswajalny oraz bogaty w witaminy. Posiada on charakterystyczny, lekko orzechowy smak, który nadaje potrawom orientalny charakter. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej stanowi doskonały odpowiednik tłuszczy zwierzęcych. Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, a ponadto sam jest źródłem tych minerałów.

Olej kokosowy dzięki swoim dobroczynnym właściwościom zdobywa coraz większą popularność wśród ludzi dbających o swoje zdrowie. Pomaga on w osiągnięciu wymarzonej sylwetki, utrzymuje organizm w dobrej formie, a także pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów.

Autor: Beata Bryk

Komentarze do: Właściwości oleju kokosowego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz