Szukaj

Skrobia może podnosić ryzyko nawrotu raka piersi

Podziel się
Komentarze0

Nowe badanie po raz kolejny sugeruje, że nasza dieta może mieć wpływ na nasze ryzyko raka. Badanie to, zaprezentowane na sympozjum w San Antonio, 2011 CTRC-AACR San Antonio Breast Cancer Symposium, pokazuje, że konsumpcja skrobiowej żywności jest związana z większym ryzykiem nowotworu piersi o niskiej złośliwości u kobiet, które miały wcześniej ten typ raka.



Badanie objęło obserwacją 2 651 kobiet z rakiem piersi, które wzięły udział w badaniu nazwanym Women's Healthy Eating and Living (WHEL) Dietary Intervention Trial.

Badacze obserwowali te kobiety co roku, przez średnio siedem lat, skupiając się nad ich dietą, a także nad ewentualnym nawrotem raka piersi.

Na początku badania, kobiety jadły 233 gramy węglowodanów dziennie. Badacze odkryli, że kobiety, u których powrócił rak piersi, w okresie badania jadły średnio o 2,3 gram więcej węglowodanów dziennie, w czasie pierwszego roku badania.

Natomiast, te kobiety, u których rak piersi nie powrócił, jadły średnio o 2,7 gram mniej węglowodanów dziennie, w okresie pierwszego roku.

Aczkolwiek, to właśnie skrobia zdaje się odpowiadać w dużej części za te zmiany. W czasie pierwszego roku badania, badacze stwierdzili, że kobiety, które zredukowały swoją konsumpcję skrobi w największym stopniu, doświadczały nawrotu raka piersi w 9,7%. Natomiast, kobiety, które najbardziej podniosły swoją konsumpcję skrobi, doświadczały nawrotu raka w 14,2%.

Zobacz również:



Rezultaty tego badania pokazują, że nie tylko chodzi o węglowodany generalnie, ale również w szczególności o skrobię, wyjaśnia główna badaczka, Jennifer A. Emond, doktorantka na uniwersytecie University of California w San Diego.

Kobiety, które podniosły konsumpcję skrobi w ciągu roku, byłynajbardziej zagrożone nawrotem choroby.

Z całą pewnością nie jest to pierwsze badanie, które sugeruje, że to co jemy, może wpływać na ryzyko raka piersi. Albowiem, badanie opublikowane jeszcze w listopadzie 2011 roku w American Journal of Epidemiology, pokazało, że kobiety, które stosowały się do diety bogatej w rośliny, z niewielką ilością czerwonego mięsa, soli oraz przetworzonych węglowodanów, były mniej zagrożone rakiem piersi.

Inne badanie, zaprezentowane również podczas sympozjum w San Antonio, 2011 CTRC-AACR San Antonio Breast Cancer Symposium, przeprowadzone przez brytyjskich badaczy, pokazało, że zredukowanie ilości zjadanych węglowodanów, raz w tygodniu, może pomóc kobietom w większym straceniu na wadze niż gdyby kobiety te zaczęły stosować niskokaloryczną dietę.

A ponieważ taki krok pozwala również kontrolować poziom insuliny, która jest hormonem dobrze znanym ze swoich powiązań z rakiem, to badanie to sugeruje, że przyjęcie tego typu diety może mieć również wpływ na obniżenie ryzyka raka piersi.

Komentarze do: Skrobia może podnosić ryzyko nawrotu raka piersi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz