Szukaj

Kształtowanie preferencji smakowych dziecka

Podziel się
Komentarze0

Upodobania kulinarne dziecka zależą od różnorodności pokarmów, jakie zostały mu zaproponowane we wczesnym dzieciństwie, a nawet w życiu płodowym. Okres karmienia piersią oraz zróżnicowanie pokarmowe stanowią kluczowy okres w nauce smaków dziecka.



Zmysły smaku oraz powonienia kształtują się przez całe życie, ale zaczynają się rozwijać już w okresie płodowym. Płód w wieku czternastu tygodni (3,5 miesiąca) ma już dojrzałe receptory smakowe. Zaczyna wtedy połykać płyn owodniowy zawierający różne związki chemiczne, które pobudzają jego receptory.

Ponadto, płód odkrywa nowe smaki dzięki pożywieniu skonsumowanemu przez kobietę, poprzez pępowinę. Natomiast pierwsze kubki smakowe pojawiają się u płodu w 7-8 miesiącu ciąży.

Nawet małe dzieci mają prawo do własnych upodobań kulinarnych. Od narodzin dziecko preferuje pokarmy tłuste i słodkie oraz wykazuje naturalną niechęć do produktów gorzkich.

Upodobania smakowe u niemowląt zmieniają się dość szybko i znacznie. Gdy dziecko ma 4 miesiące, to smak słony staje się jego ulubionym, a nie słodki jak dotychczas. Zmienia się także jego reakcja na smak gorzki – dziecko zdecydowanie go odrzuca. Rozszerzenie repertuaru smakowego dziecka powinno postępować stopniowo wraz z wprowadzaniem do jadłospisu nowych smaków.

Karmienie piersią i urozmaicona dieta matki odgrywają ważną rolę w rozwijaniu zmysłu smakowego dziecka

Dzieci karmione piersią zdecydowanie chętniej próbują nowych pokarmów. A wszystko to jest zasługą smaków i zapachów, które przenikają z diety kobiety do mleka. W ten sposób dziecko oswaja się z różnymi, nowymi produktami.

Ponadto, według badania przeprowadzonego przez dietetyk Sylvie Issanchou, jeśli kobieta karmi piersią, a jej dieta w tym czasie jest urozmaicona, to najprawdopodobniej w przyszłości nie będzie miała problemów z przekonaniem dziecka do zjedzenia nowych, nieznanych produktów.

Zobacz również:



W szczególności między 2-3 rokiem życia dzieci te spożywają różnorodne warzywa. Wyższość mleka kobiecego nad mlekiem przemysłowym jest w tym wypadku oczywista.  

Różnorodne pokarmy między 5-8 miesiącem

Zróżnicowanie podawanego dzieciom pożywienia jest czynnikiem niezwykle istotnym w nauce smaków. Spożywanie różnych pokarmów sprzyja ich kształtowaniu. Dzieci łatwiej przyswajają owoce, gdyż są przyzwyczajone do spożywania cukrów. 

Niestety nie dzieje się tak w przypadku warzyw, z racji ich goryczy bądź kwaśności. Nie zmienia to jednak faktu, że należy je dzieciom powoli i w małych ilościach podawać, a powinno się to zrobić jeszcze przed 9 miesiącem, ponieważ im więcej dziecko spróbuje smaków między 5-8 miesiącem życia, tym lepsza będzie jego reakcja na nowe produkty między 8-15 miesiącem.


Rola rodziców w kształtowaniu preferencji smakowych dziecka

Zdarza się, że dzieci w wieku 2-6 lat niechętnie próbują pokarmu, którego smaku nie znają. Dietetyk dr Brigitte Boucher nazywa to neofobią.  Podkreśla jednak, że w takim przypadku trzeba wytrwale podawać dany produkt dziecku, zachęcając je do jego spróbowania. Dziecko nie musi zjeść całej porcji owego pokarmu - wystarczy, by odważyło się go spróbować, by poznać jego smak. Neofobia zanika z wiekiem dziecka.  

Preferencje smakowe u człowieka zmieniają się wraz z jego wiekiem. To, że dziecko nie lubi warzyw, surówek czy innych produktów spożywczych, nie oznacza, że jak dorośnie, nie będzie ich uwielbiać. Dzieci lubią natomiast jeść mięso.

Naukowcy wyjaśniają, że dzieje się tak, gdyż organizm ludzki pożąda produkty bogate w białko. W okresie dojrzewania natomiast następuje pewne rozgraniczenie płciowe w tej kwestii: dziewczynki rezygnują z jedzenia mięsa, gdyż kojarzy im się ono z męskością, symbolem siły, z pożywieniem tłustym i kalorycznym i decydują się na spożycie zdrowych i lekkich warzyw.  

Zdaniem dr Sylvie Issandrou rodzice odgrywają istotną rolę w kształtowaniu preferencji smakowych dziecka. Ich zadaniem jest przekonać dziecko do wypróbowania nowego produktu, lecz nie zmuszać go do zjedzenia czegoś, czego nie chce.

Jeśli dziecko spróbuje nowej rzeczy i nie smakuje mu ona, nie może być zmuszane do skończenia konsumpcji. Co więcej, rodzic spożywający z przyjemnością dany produkt może stanowić wzór dla dziecka, które nie będzie miało obaw spróbować nieznanej mu rzeczy.

Trzeba więc pamiętać o dwóch rzeczach: po pierwsze jak bardzo ważne jest to, żeby szanować preferencje dziecka i nie wymuszać na nim zmiany postawy. Po drugie, że w rozwoju wrażliwości kulinarnej dziecka bezcenne jest jak rodzice okazują własną przyjemność dobrego jedzenia.

Komentarze do: Kształtowanie preferencji smakowych dziecka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz