Szukaj

Zablokować cukier w organizmie na 7 sposobów

Czy nie byłoby wspaniale, gdyby nasze ciała potrafiły posługiwać się po prostu tłuszczem, który już zgromadziły, bez konieczności sięgania po kolejne przekąski? Głównym powodem, dla którego tak się nie dzieje, jest nasza dieta. Kiedy jemy skrobię i cukier rafinowany, produkty te bardzo szybko trafiają do krążenie krwi, powodując wzrost poziomu cukru. Nasze ciało musi wtedy produkować insulinę, aby skierować ten cukier do komórek ciała. Ale z czasem, nadmiar insuliny może sprawić, że komórki  mięśni stracą wrażliwość na ten hormon, a to prowadzi do cukrzycy typu 2 oraz chorób serca.



Komórki tłuszczowe to inna historia: one zawsze pozostają wrażliwe. Insulina blokuje w nich tłuszcz, a więc nie możesz go zużyć jako energię. Jak przerwać ten cykl i sprawić, żeby twoje ciało znów działało na najwyższych obrotach? Na szczęście, nie musisz przechodzić na ekstremalną dietę. Pierwszym krokiem jest po prostu zredukowanie nadmiernej ilości cukru, która powoduje wzrost produkcji insuliny.

Substancją w naszej diecie, która jest najbardziej odpowiedzialna za ten cukier, jest skrobia. Czyli, wszystko co związane z ziemniakami, z ryżem, z kukurydzą i z innymi ziarnami. Czyli, makaron, lazagna, biały chleb, ciastka, ciasteczka, pączki... Można całkowicie przestać jeść tego typu produkty. Ale, czy nie lepiej by było, gdybyśmy nie musieli całkowicie eliminować tych węglowodanów z naszej diety? I jak się okazuje, jest to możliwe.

Możemy osłabić skutki tego wzrostu poziomu cukru we krwi dzięki przyjmowaniu większych ilości naturalnych substancji w jedzeniu, które spowalniają trawienie węglowodanów i wchodzą do obiegu krwi. Nie jest ważne jakiego blokera cukru używasz. Ważne jest, że twoje zdrowie i obwód talii na końcu wygrają.

Bloker cukru numer 1: tłusta przekąska 10 – 30 minut przed posiłkami
Powód: dłużej będziesz syta/syty

Przy wylocie z żołądka jest muskularny pierścień, zawór odźwiernika. Reguluje on prędkość, z jaką jedzenie opuszcza twój żołądek i wchodzi do jelita cienkiego. Zawór ten jest wszystkim, co stoi między zawartością twojego żołądka a wzrostem glukozy w krwiobiegu. Ale, możesz wysłać swojemu zaworowi odźwiernika wiadomość, żeby zwolnił.

Tłuszcz albowiem wyzwala odruch, który ściąga zawór i spowalnia trawienie. Maleńka łyżeczka tłuszczu, czyli równowartość garści orzechów albo kawałka sera, zdziała cuda, o ile zjesz je przed właściwym posiłkiem.

Bloker cukru numer 2: zacznij posiłek od sałatki
Powód: wypłucze skrobię i cukier


Rozpuszczalne włókna pokarmowe z miąższu warzyw, takich jak fasola, marchew, jabłka, pomarańcze, puchną w jelitach i przechwytują skrobię i cukier w niszach między jej cząsteczkami. Włókna „rozpuszczalne” oznacza, że się one również rozpuszczą, uwalniając glukozę. Aczkolwiek, zabiera to trochę czasu.

Zobacz również:



Glukoza wolno przenika do krwiobiegu, a więc ciało potrzebuje mniej insuliny, aby sobie z nią poradzić. Dobrą metodą zapewnienia sobie rozpuszczalnych włókien pokarmowych jest zjedznie sałatki raczej przed niż po zjedzeniu skrobi.

Bloker cukru numer 3: spróbuj octu
Powód: spowalnia przemianę skrobi w cukier


Wysoki kwas octowy zawarty w occie dezaktywuje amylazę, czyli enzym, który obraca skrobię w cukier. Nieważne jest, jakiego rodzaju octu używasz. Ponieważ działa on tylko na skrobię, nie ma wpływu na absorpcję cukrów rafinowanych. Innymi słowy, pomoże ci zjeść chleb, ale nie cukierka.

Ale jest jeszcze jedna zaleta: ocet również podnosi wrażliwość organizmu na insulinę. Trzeba więc jeść ocet na początku posiłku. Dodaj więc ocet do dressingu do sałatki albo pokrop nim mięso i warzywa. Ocet dodatkowo nadaje smaku jedzeniu, zupełnie tak samo jak sól.

Bloker cukru numer 4: włącz proteiny do swojego posiłku
Powód: nie będziesz wydzielać aż tak dużo insuliny


Oto całkiem niezły paradoks. Chcesz stłumić szczyt wzrostu insuliny, ale aby tego dokonać, musisz zacząć wydzielać ją raczej wcześniej niż później. To tak, jak wydział pożarowy odpowiada na pożar. Im szybciej ogłasza alarm, tym mniej strażaków będzie potrzeba do stłumienia ognia.


Nawet jeśli proteiny nie zawierają glukozy, wyzwalają one pierwszą fazę odpowiedzi insulinowej, która pojawia się tak szybko, że nie pozwala poziomowi cukru na podniesienie się później, a więc redukuje ilość insuliny, której będziesz potrzebować do poradzenia sobie z posiłkiem. Tak więc, mięsny klops do spaghetti jest dobrym pomysłem.

Bloker cukru numer 5: jedz lekko ugotowane warzywa
Powód: zarówno owoce, jak i warzywa, zawierają włókna pokarmowe.


Z zasady, warzywa są lepszym blokerem cukru, ponieważ mają one mniej cukru, a więcej włókien rozpuszczalnych. Ale, nie gotuj za bardzo swoich warzyw, albowiem gotowanie warzyw do tego stopnia, że stają się rozmoczone i miękkie, nasyca włókna pokarmowe, wypełnia je wodą, a tym samym, nie mogą one już absorbować cukru i skrobi.

Jak również, chrupkie warzywa są cięższe, kiedy docierają do żołądka, a więc dłużej się je trawi, co oznacza, że dłużej czujemy się syci. Dodatkowo, pieczone warzywa, takie jak kalafior, mogą również służyć jako znakomity substytut skrobi.

Bloker cukru numer 6: szklanka wina do obiadu
Powód: wątroba wyprodukuje mniej glukozy


Alkohol ma doprawdy unikatowe właściwości blokujące cukier. Nasza wątroba normalnie obraca część tłuszczu i protein we krwi w glukozę, co dodaje jeszcze cukier do tej glukozy, którą zjadamy. Ale alkohol konsumowany z posiłkem czasowo zatrzymuje produkcję glukozy przez wątrobę.

Podanie jakiegokolwiek alkoholu: piwo, wino, czerwone bądź białe, a nawet porcja mocnego likieru, zredukuje ciężar cukru we krwi z jednego typowego posiłku o około 25%.

Oczywiście, nie znaczy to, że możesz pić tyle drinków, ile ci się zamarzy. Zwłaszcza, jeżeli masz cukrzycę – większa ilość alkoholu może spowodować hipoglikemię. Dodatkowo, alkohol  zawiera kalorie, ale również znosi poczucie sytości, a więc mamy tendencje do przejadania się.

Przede wszystkim, unikajmy koktajli, które są zrobione ze słodkich składników. A więc, kolejne źródło cukru.

Bloker cukru numer 7: jedz słodycze jedynie na deser
Powód: wszytkie powyżej


Jeżeli jesz słodyczne na pusty żołądek, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby cukier popędził prosto do twojego obiegu krwi. Żaden tłuszcz, żadne włókna pokarmowe, żadne proteiny, żaden ocet. Ale, jeżeli przeznaczasz słodyczne na koniec posiłku, masz całą ochronę, jakiej ci potrzeba, o czym świadczą opisane powyżej zasady.

Jeżeli chcesz utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach, unikaj słodyczy między posiłkami za wszelką cenę. A kiedy już musisz zjeść coś słodkiego, zjedz tylko tyle, ile zmieścisz w swojej garści. Ale, kawałek czegoś słodkiego po posiłku będzie miał niewielki wpływ na twój poziom cukru i na insulinę, i może być całkiem satysfakcjonujący.

Komentarze do: Zablokować cukier w organizmie na 7 sposobów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz