Szukaj

Szkodliwe efekty kawy po posiłku obfitującym w tłuszcze

Wypicie kawy w ciągu kilku godzin po posiłku obfitującym w tłuszcze nasycone być może skutkuje, nawet u osoby cieszącej się dobrym zdrowiem, stałym wysokim poziomem glukozy we krwi, na poziomie porównywalnym do osoby narażonej na ucierpienie z powodu cukrzycy, według rezultatów wynikających z niewielkiego badania kanadyjskiego.



Nasze rezultaty pokazują, że kofeina spożyta po tłustym posiłku (chodzi o tłuszcze nasycone) wytwarza odporność na insulinę u osób w dobrym zdrowiu, na obraz tego, co się dzieje u ludzi zagrożonych cukrzycą, wyjaśnia w wywiadzie pani Marie-Soleil Beaudoin, główna autorka kanadyjskiego badania.

Poza tym, ta odporność może się utrzymywać przez wiele godzin.
Długa obecność glukozy we krwi nie jest zdrowa i może to wpływać na funkcjonowanie organów, kontynuuje badaczka.

Badanie, przeprowadzone na 11 mężczyznach w wieku od 20 lat do 30 lat, ujawnia w rzeczywistości, że jeśli poziom glukozy we krwi u osoby zdrowej wzrasta po spożyciu posiłku bogatego w tłuszcze nasycone, poziom ten rośnie jeszcze bardziej, jeśli jest on połączony z kofeiną pochodzącą z wypitej kawy.

Na czy polegało to badanie? Otóż, uczestnicy doświadczenia pili specjalny napój złożony w całości z tłuszczów, co miało na celu wyizolowanie „efektu tłuszczu”. Jego zawartość tłuszczów nasyconych była równa zawartości tłuszczu, jaką znajdujemy w cheesburgerze albo tłustym mleku.


Uczestnicy badania musieli potem wypić, po 6 godzinach, napój bogaty w cukry. W normalnym czasie, wiemy, że spożyty cukier znajduje się we krwi pod postacią glukozy, aby następnie podążać w stronę mięśni dzięki działaniu insuliny, czyli proteiny wydzielanej przez trzustkę.


Celem omawianego badania było sprawdzenie najpierw, czy tłuszcze nasycone interferują z metabolizmem glukozy we krwi.

Badacze odkryli, że uczestnicy badania mieli poziom glukozy we krwi wyższy o 32% niż mężczyźni, którzy nie spożywali specjalnego napoju (grupa kontrolna). Tłuszcze nasycone mają szkodzić sekrecji inkretyny, hormonu produkowanego przez jelita, który odgrywa rolę w wydzielaniu insuliny.

Naukowcy następnie przeprowadzili badania mające sprawdzić działanie kofeiny. Uczestnicy projektu wypili więc ekwiwalenty dwóch czarnych kaw, po pięciu godzinach po spożyciu specjalnego napoju. Godzinę później, mężczyźni ci musieli wypić inny napój, tym razem był to napój słodzony.

Ku wielkiemu zaskoczeniu naukowców, poziom glukozy we krwi był u nich aż o 65% wyższy niż u mężczyzn, którzy nie pili ani specjalnego napoju, ani kawy.

A kawa bezkofeinowa?

Co interesujące, tego efektu uczeni nie zaobserwowali, kiedy uczestnicy spożywali kawę bezkofeinową, co potwierdza główną rolę kofeiny. Spożycie kofeiny wywołuje odporność na insulinę, co jest czynnikiem ryzyka mogącym prowadzić do pojawienia się cukrzycy typu 2, powodując uniewrażliwienie receptorów komórkowych na insulinę.

Inne napoje zawierające kofeinę, takie jak Pepsi albo Coca-Cola, czy mają one efekt podobny do efektu kawy? Te napoje zawierają dużo cukrów, ale mniej kofeiny. Efekt może więc być nawet gorszy, ponieważ poziom glukozy we krwi będzie wyższy, sugeruje pani Marie-Soleil Beaudoin.

Obecne badanie potwierdza po raz kolejny szkodliwe działanie, jakie tłuszcze nienasycone mogą mieć dla zdrowia. Poza tym, pokazuje ono również, że osoby zagrożone chorobami metabolicznymi, takimi jak cukrzyca typu 2, powinny powstrzymać się od spożywania kofeiny.

Komentarze do: Szkodliwe efekty kawy po posiłku obfitującym w tłuszcze

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz