Szukaj

Spirulina - działanie i zastosowanie

Spirulina to niebiesko-zielona alga, która występuje na terenach czystych i ciepłych zbiorników wodnych (jeziora, rzeki). Dzięki swemu bogactwu składników odżywczych jest idealnym suplementem dla wegan i wegetarian, osób z niedoborem czerwonych krwinek. Głównymi odmianami spiruliny są: spirulina platensis, spirulina maxima i spirulina pacifica (hawajska). Spirulinę śmiało możemy określić mianem superfood.

Spirulina - działanie i zastosowanie

Na rynku dostępna jest w różnej postaci, od tabletek, kapsułek aż do jej sproszkowanej formy, z której możemy robić maski.

Korzyści zdrowotne ze spiruliny

Korzyści wypływające z przyjmowania spiruliny są potężne.

  • jest ona naturalnym źródłem pełnowartościowego białka (65%), które jest jej głównym składnikiem i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i kostnego
  • spirulina jest bogata w chlorofil, którego zawiera ok. 10 razy więcej niż zielone warzywa. Chlorofil sprawia, że nasza krew jest oczyszczana, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, reguluje pracę jelit, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii
  • wpływa na produkcję białych krwinek dzięki zawartości antocyjanów, którym również zawdzięcza swoją niebieskawą barwę
  • wzmacnia siłę i wytrzymałość naszego organizmu wpływając na produkcję energii, przez co również niweluje objawy zmęczenia
  • wspiera układ odpornościowy, serce, nerki i wątrobę
  • w naturalny sposób oczyszcza nasz organizm z toksyn
  • wspomaga nasz układ trawienny
  • jest silnym przeciwutleniaczem, zapewnia ochronę przed wolnymi rodnikami
  • pomaga przy różnego typu chorobach układu pokarmowego, takich jak zespół jelita nadwrażliwego, zapalenie jelit, choroba wrzodowa żołądka
  • neutralizuje szkodliwy wpływ toksyn zawartych w używkach (alkohol, papierosy, kawa)
  • pomaga w walce z cellulitem nakładana jako maseczka
  • wspomaga spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń
  • jest idealnym suplementem antystarzeniowym

Zobacz również:

Jako niezwykle bogate źródło białka, spirulina w swoim składzie zawiera również niezbędne aminokwasy, cynk, potas, wapń, witaminy B1, B2, B3, B6, B12, a także witaminy C, D i E. Jest również źródłem beta-karotenu, kwasów tłuszczowych RNA i DNA. Jest stosowana również profilaktycznie w chorobach nowotworowych, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga terapię osób chorych na AIDS, poprawia stan skóry, włosów i paznokci

Hodowla

Dotąd najlepszym  miejscem do uprawy spiruliny pozostają Hawaje (Kailua Kona), gdzie alga ma najlepsze na świecie warunki, zarówno pod względem klimatu, jak i słońca, którego spirulina potrzebuje bardzo dużo, im większe nasłonecznienie tym większe stężenie karot enoidów w spirulinie. Poza tym, w tym miejscu jest niezwykle czysta woda, pochodząca ze źródeł lasu deszczowego oraz pobliski wulkan, dzięki któremu dostarczana jest soda.

Do jej hodowli nie używa się żadnych środków chemicznych

Mimo absolutnie cudownych właściwości spiruliny, trzeba cały czas mieć na uwadze fakt, iż nie jest ona lekiem. Nigdy nie zastąpi konwencjonalnego leczenia. Nadmiar suplementu również nie jest wskazany, gdyż może prowadzić do przekroczenia bezpiecznego poziomu składników mineralnych. Spirulinę, którą kupujemy, powinniśmy najpierw sprawdzić. Upewnić się, że pochodzi od sprawdzonego hodowcy, a później pozostaje nam już tylko cieszyć się z jej dobroczynnych właściwości.

Aleksandra Duda

Komentarze do: Spirulina - działanie i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz