Szukaj

Rak piersi i warzywa: większy poziom przeżycia

Kolejny powód, żeby jeść brokuły: jedzenie zielonych warzyw może poprawić wyniki po diagnozie raka piersi. Nowe badanie bowiem pokazało pozytywną rolę wszystkich tego typu warzyw: kalafior, brukselka, cukinia... Mogą one mieć znaczenie dla poprawiania poziomów przeżycia, a także dla poprawienia proporcji nawrotów choroby.



W badaniu, o którym mowa, badacze przyjrzeli się danym pochodzącym od ponad 4 800 kobiet chińskich, zdiagnozowanych w latach 2002 – 2006,  które przeżyły raka piersi. Stopień raka piersi u tych kobiet mieścił się w stadium od 1 do 4.

Rezultaty? Jak stwierdzili naukowcy z Vanderbilt Epidemiology Center i z centrum Shanghai Centers for Disease Control and Prevention, wyższa konsumpcja zielonych warzyw, w latach następujących po rozpoznaniu choroby, była związana z lepszymi wynikami.

Kobiety, które jadły najwięcej tego typu produktów, aż o 62% zredukowały dla siebie ryzyko śmierci ogólnie, oraz ryzyko śmierci z powodu raka piersi konkretnie, w porównaniu do kobiet, które jadły najmniej tego typu produktów.

Dodatkowo, kobiety jedzące najwięcej warzyw były o 35% mniej zagrożone nawrotem raka.

Badacze przyjrzeli się ilościom zjadanych warzyw w diecie tych kobiet i nie odkryli jakie konkretnie ilości są najkorzystniejsze.

Warzywa z rodziny kapustnych, takie jak kapusta właśnie, kalafior, rzepa i brokuły, zawierają wielkie ilości glukozynolanów, które są hydrolizowane do bioaktywnych składników, włączając w to indole i izotiocynaniny, mówi doktor Sarah Nechuta, badaczka w centrum epidemiologicznym Vanderbilt Epidemiology Center.

Doktor Sarah Nechuta wyjaśnia jeszcze, że w badaniu tym przyjrzała się innym składnikom, które mogły wpłynąć na wyniki kobiet, włączając w to ćwiczenia, inne zwyczaje żywieniowe, a także demografię.

Zobacz również:



Te bioaktywne składniki mają wiele antyrakowych właściwości, które mogą wpływać na rozwój raka, na jego postępowanie, a także na poziom przeżycia, wyjaśnia specjalistka.

Nie jest to zresztą pierwszy raz, kiedy badanie mówi o związku rodziny kapustowatych z mniejszym ryzykiem raka piersi. Albowiem, inne badanie, które zostało opisane w przeglądzie The American Journal of Clinical Nutrition w 2008 roku, pokazało, że konsumpcja tej rodziny warzyw oraz białej rzepy zmniejszała ryzyko zachorowania na raka piersi.

Badanie to również było przeprowadzone na Chinkach.

Powiązanie takie także ustalono dla nowotworów jelita grubego oraz prostaty, wyjaśnia profesor Emily Ho, specjalistka od odżywiania i nauk o ćwiczeniach fizycznych na uniwersytecie Oregon State University.


Istnieje wiele silnych dowodów na to, że składniki stwierdzane w warzywach kapustnych mogą mieć właściwości zwalczające raka. Aczkolwiek, to nowe badanie jest pierwszym, które przyjrzało się roli warzyw kapustnych PO diagnozie raka.

Co nie zmienia faktu, jak przypomina profesor Emily Ho, że w dalszym ciągu pozostaje wiele pytań na temat powiązania między warzywami i ryzykiem nowotworów.

W dlaszym ciągu jest wiele pytań bez odpowiedzi na temat tego co, dokładnie, w warzywach kapustnych ma aż takie korzystne właściwości, mówi profesor Emily Ho. Badacze nie rozumieją jeszcze jakie są mechanizmy, które kryją się za tym, jaki wpływ mogą mieć warzywa na poziomie tkanek.

Co więcej, badania jeszcze nie określiły, czy suplementy mogą mieć takie samo działanie co warzywa we własnej, naturalnej, niezmienionej postaci.

Doktor Sarah Nechuta również przestrzega, że niekoniecznie takie same rezultaty udałoby się uzyskać w innych częściach świata, gdzie rodzaj warzyw kapustnych, które jedzą kobiety, może być inny niż te, które są konsumowane w Chinach. Powszechnie zjadane warzywa kapustne w Chinach to: rzepa i chińska kapusta, podczas gdy w państwach zachodnich najwięcej je się brokułów oraz brukselki.

Jednocześnie, profesor Emily Ho wyjaśnia, iż ludzie powinni w dalszym ciągu podążać za wytycznymi dotyczącymi konsumpcji warzyw i owoców: czyli co najmniej 2,5 porcj dziennie, aby obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór, jak podaje Amerykańskie Towarzystwo Raka (American Cancer Society).

Te warzywa i owoce, które mają najsilniejsze kolory – ciemnozielony, żółty, pomarańczowy, czerwony – dostarczają najwięcej składników odżywczych.

Jeżeli spróbujemy wprowadzić warzywa kapustne do któregoś z tych dań, na pewno nam to nie zaszkodzi. A być może nawet pomoże
, dodaje profesor Emily Ho.

Komentarze do: Rak piersi i warzywa: większy poziom przeżycia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz