Szukaj

Powiązania między dietą a trądzikiem

Naukowcy z University of Hull, z centrum HONEI (Humber Obesity Nutrition Education and Innovation) rzucają nowe światło na związek diety z tą nieprzyjemną chorobą skóry, czyli z trądzikiem. Ich analiza ukazała się w Dermatological Nursing.



Badacze przyjrzeli się najnowszym badaniom, wnioskom i odkryciom na temat działania odżywiania na trądzik. Sugerują teraz, że jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak mleko, może wzmagać ten problem dermatologiczny.

Trądzik to jedna z najpowszechniejszych chorób skóry, często kojarzona z nastolatkami. Niestety, zachorowalność na trądzik stale wzrasta także pośród dorosłych.

Trądzik na twarzy jest wyjątkowo nieprzyjemny. Badania już wykazały jego znaczny ciężar społeczny, emocjonalny i psychologiczny, który może być porównywany z ciężarem takich chorób jak łuszczyca, cukrzycowe zapalenie stawów i padaczka.


Przeprowadzono także wiele badań, które miały ocenić wpływ diety na trądzik.

Centrum HONEI to placówka prowadząca badania nad odżywianiem, która wcześniej studiowała jedzenie czarnej czekolady i poziom cholesterolu, czy też konsumpcję soi i problemy związane z osteoporozą i cukrzycą typu 2.

Dr Katerina Stevento z HONEI mówi: - Pojawia się coraz więcej dowodów na to, że istnieje związek między dietą a trądzikiem. Mimo że jeszcze niczego nie udało się udowodnić ze stuprocentową pewnością, moim zdaniem jest to tylko kwestia czasu, gdyż dowody są coraz silniejsze.

Badanie HONEI sugeruje, że produkty o niskim indeksie glikemicznym, jak również generalnie zdrowa dieta, bogata w warzywa i owoce, mogą chronić przed trądzikiem.

Potrzebne są jednak dodatkowe badania, które pozwolą zrozumieć dokładnie jaką rolę odgrywa dieta w rozwoju trądziku w określonych populacjach.

HONEI planuje przeprowadzić swoje pierwsze badanie nad niektórymi produktami spożywczymi i trądzikiem jeszcze w tym roku.

Komentarze do: Powiązania między dietą a trądzikiem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz