Szukaj

Kolejność jedzenia w bufecie ma znaczenie

Każdego dnia miliony ludzi stoi w kolejkach do bufetów, które oferują restauracje. Największą ich zaletą jest to, że oferowany jest rozmaity wybór pokarmów, zarówno tych zdrowszych jak i fast-foodów. Nie trzeba więc czekać na obiad czy przekąskę godzinami i do tego można zjeść to, na co tylko ma się ochotę poczynając od mięsa, kończąc na słodkich naleśnikach.

Najnowsze badania opublikowane w Public Library of Science One pokazały jednak, że porządek w jakiem ułożone jest jedzenie, silnie na nas oddziałuje. Co więcej, w pierwszej kolejności możemy spodziewać się właśnie tych niezdrowych pokarmów, a dopiero na samym końcu, kiedy nasz talerz jest już wypełniony po brzegi możemy nałożyć sobie zdrowe pożywienie.

Dr. Wansink i Hans przeprowadzili swoje badania na jednej z konferencji, gdzie uczestnikom oferowano bufet z jedzeniem. Na dwóch stronach oferowana była ta sama żywność, jednak ułożona w dwóch kolejnościach. W pierwszym bufecie na początku ułożono smażone i niezdrowe rzeczy, a na końcu zdrowe jedzenie, między innymi nikotłuszczowy jogurt czy owoce. W drugim bufecie zaledwie tylko zmieniono kolejność pokarmów.

Zobacz również:

Co pokazało badanie?

Otóż okazało się, że gdy uczestnicy weszli do jadalni i podeszli do jednego z bufetów, na talerz nakładali najwięcej tych produktów, które serwowane były jako pierwsze. Jaki więc z tego wniosek? Badacze podkreślili, że jest to dobry sposób na zachęcenie ludzi do zdrowego odżywiania. Wystarczy jedynie układać w bufetach zdrowe pokarmy na pierwszych miejscach.

Komentarze do: Kolejność jedzenia w bufecie ma znaczenie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz