Szukaj

Jedzenie owoców i warzyw związane z dłuższym życiem

Szwedzcy naukowcy dowodzą, że jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie - każdego dnia - jest powiązane z mniejszym ryzykiem wczesnego zgonu. Obliczyli, iż ludzie, którzy przyznają, że nigdy nie jedzą tych produktów, umierają przeciętnie 3 lata wcześniej niż ci, którzy jedzą jabłka, marchewki i pomidory w dużych ilościach.



Wielu ekspertów od lat zaleca zjadanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie, ale jak do tej pory badania wyciągały sprzeczne konkluzje, jeżeli chodzi o to, czy przestrzeganie tych wytycznych faktycznie pomaga poprawić zdrowie.

Nowe prace, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, pokazują, że 5 porcji dziennie to naprawdę optymalna konsumpcja.

Alicja Wolk z Karolinska Institute w Sztokholmie, prowadząca badanie, mówi: - Nie stwierdziliśmy, żeby ludzie, którzy jedzą powyżej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, żyli dłużej niż osoby, które po prostu ściśle stosują się do wytycznych.

Wyniki te oparto na 13-letnich obserwacjach ponad 71 000 Szwedów, w wieku od 45 do 83 lat. W latach 1997 – 1998 uczestników zapytano o ich dietę: jak często jedli owoce (jabłka, banany, jagody, pomarańcze) oraz warzywa (buraki, sałata, pomidory, groszek, marchewka). Do grudnia 2010 zmarło blisko 11 500 uczestników.

Zobacz również:



Kobiety biorące udział w badaniu zazwyczaj jadły więcej warzyw i owoców niż mężczyźni.

Dr Wolk obliczyła, iż ludzie, którzy w ogóle nie jedli owoców i warzyw na początku badania, o 53% byli bardziej zagrożeni zgonem w okresie obserwacji, w porównaniu do tych, którzy jedli 5 zalecanych porcji.

Osoby, które jadły co najmniej 1 porcję dziennie, żyły przeciętnie 19 miesięcy dłużej niż ci, którzy w ogóle nie jedli owoców i warzyw. Osoby, które jadły co najmniej 3 porcje warzyw dziennie, żyły dłużej o 32 miesiące niż ci, którzy w ogóle nie jedli warzyw.

Wolka zauważa: - Owoce i warzywa mają różne typy witamin, a owoce są generalnie bardziej kaloryczne. W zasadzie ja zawsze zalecam ludziom, żeby jedli więcej warzyw niż owoców, ale powinni jeść i to i to.

Poza tym ludzie, którzy jedli mniej warzyw i owoców, częściej byli palącymi i mieli gorszy poziom wykształcenia. W ich diecie często pojawiało się czerwone mięso, słodycze, przekąski i wysokotłuszczowy nabiał. Ludzie, którzy jedli więcej warzyw i owoców, generalnie mieli mniejsze dzienne spożycie kalorii.

Komentarze do: Jedzenie owoców i warzyw związane z dłuższym życiem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz