Szukaj

Dieta makrobiotyczna

Dieta makrobiotyczna powstała w 1911 roku i wymyślił ją George Oshawa. Opiera się na założeniach starożytnej chińskiej medycyny. Przyjęto, że żywność można podzielić na: Yin - reprezentuje pierwiastek żeński. Jest energią skierowaną na zewnątrz - odpręża i chłodzi jednocześnie, charakteryzuje ją rozluźnienie, ciemność i słodki smak, Yang - reprezentujący pierwiastek męski. Energia tu jest skierowana do wewnątrz. Powoduje ciepło, suchość, kurczenie się. Dominuje tu smak słony.



Głównym celem w żywieniu jest osiągnięcie równowagi i harmonii między Yin i Yang. Osiągnąć to można poprzez unikanie pokarmów nienaturalnych na rzecz naturalnych. Omijamy przetworzone jedzenie na rzecz organicznego z naturalnych hodowli. Każdy posiłek powinien zawierać zbliżone smaki: kwaśny, słodki, ostry i słony. Bardzo rozważnie dobierajmy posiłki, aby zawierały wszystkie potrzebne składniki odżywcze, ponieważ zabronione jest przyjmowanie witamin i suplementów.

W makrobiotyce możemy jeść:

- wszystkie warzywa;
- ziarna wszystkich zbóż (pszenica, żyto, owies, jęczmień, proso, gryka);
- nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja, bób);
- nasiona dyni i słonecznika;

Zabronione są:

- mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: jaja, mleko, masło, sery;

- produkty konserwowane, biała mąka, cukier i słodycze;
- alkohol, ostre przyprawy, napoje gazowane, kawa i czarna herbata;

W umiarkowanej ilości możemy zjeść:


- ryby, skorupiaki;
- owoce (najlepiej z naszej strefy klimatycznej, np. gruszki, jabłka, śliwki);

- sól, imbir, gorczyca, czosnek, ocet, sok z cytryny i jabłek.


Ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcja składników odżywczych:


- 50 - 60% diety stanowią niełuskane ziarna zbóż (jęczmień, pszenica, żyto, kukurydza, ryż brązowy, gryka);

- 25-35% diety stanowią warzywa (głównie korzeniowe i kapustne);

- 10-15% stanowią białka dostarczane wraz z soją, grochem, fasolą, orzechami, pestkami dyni i słonecznika, a także białe mięso ryb (np. pstrąg, karp, flądra, dorsz);

- 10% diety to płyny, które uzyskuje się z fermentowanej soi, egzotycznych naparów (np .z bancha, również herbata z prażonego jęczmienia lub ryżu; barszcz z kiszonych buraczków, kapuśniak, ogórkowa, grochowa) oraz woda mineralna.

Pamiętajmy, aby codziennie pić niegazowaną wodę mineralną, oraz jeść dużo zup, które również dostarczają płyny naszemu organizmowi..

Jeśli dieta będzie dobrze przeprowadzona, to w ciągu dwóch tygodni można stracić nawet 5 kilogramów, ale jeśli nie - może doprowadzić do anemii, zmęczenia i ogólnego osłabienia organizmu. Nie mogą jej stosować kobiety w ciąży, w czasie menopauzy, dzieci, młodzież, osoby z osteoporozą, mające problemy z przyswajaniem witamin, z nadczynnością tarczycy, z układem pokarmowym, kamicą nerkową oraz z sercem. Po dwóch miesiącach stosowania diety powinno się ją zakończyć.

Opracowała:
Katarzyna Dyllus

Komentarze do: Dieta makrobiotyczna

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz