Szukaj

Czy popcorn jest równie zdrowy co warzywa?

Kto nie lubi spędzić wietrznej sobotniej nocy przed przerażającym filmem z miską popcornu na podorędziu? Kiedy jest przygotowany z dobrych składników, popcorn ma niewiele kalorii i jest dobry dla serca. Co więcej, ma zadziwiająco dużo zdrowych składników.



A badacze z uniwersytetu University of Scranton w Stanach Zjednoczonych właśnie donieśli, że popcorn ma mieć więcej polifenoli, czyli związków antyoksydacyjnych, niż owoce i warzywa.

Prawda to czy kłamstwo?

Polifenole już dawno zostały powiązane z redukcją ryzyka choroby serca oraz niektórych nowotworów. A ponieważ popcorn to 100% pełnego ziarna, to jest to również znakomite źródło włókien pokarmowych: 5 gram włókien w czterech filiżankach.

Dodatkowo, ma on bardzo mało kalorii, co jest dość imponującym wynikiem dla prostej przekąski.

Na nieszczęście, naprawdę potrzebujemy bardzo niewiele, żeby zaprzepaścić wszystkie zalety popcornu: masło, olej, sól... Popcorn sprzdawany w kinach jest chyba największym winnym.

Jak stwierdza raport sporządzony przez centrum Center for Science in the Public Interest, średnia porcja popcornu w kinie zawiera 1 200 kalorii oraz 60 gram tłuszczów nasyconych. Czyli trzy razy więcej, niż możemy sobie na to pozwolić w ciągu dnia.


A jeżeli pochłoniemy cały pojemnik, co nie jest takie trudne, biorąc pod uwagę to, że jesteśmy całkowicie pogrążeni w tym, co się dzieje na ekranie, ilość kalorii równa się zjedzeniu trzech posiłków w McDonalds (Quarter Pounders). Nie mówiąc już o dodatkowym tłuszczu i kaloriach z masła, którym polewa się popcorn.

Dlatego najlepszym wyborem jest najzwyklejszy na świecie popcorn nie polewany niczym, zrobiony na przykład w mikrofalówce. Bez żadnego oleju, ta przekąska przyjazna diecie wynosi jedynie 30 kalorii na filiżankę. Jest to prawdziwy skarb w świecie przekąsek, biorąc pod uwagę to, że filżanka chipsów ziemniaczanych ma co najmniej 150 kalorii.

Popcorn z mikrofalówki jest dobry, ale i tak ma swoje wady, nawet jeżeli wybierzemy odmiany nisko tłuszczowe. Kwas diacetylowinowy i powiązane z nim substancje używane w sztucznym maśle mogą spowodować choroby płuc, kiedy są wdychane w dużych ilościach, jak to jest w przypadku pracowników firm spożywczych.

A większość opakowań, które można stosować w mikrofalówkach, jest zrobionych z PFCs, czyli z substancji chemicznych, które znoszą funkcje układu odpornościowego i mogą powodować raka.

Jeżeli więc szukacie zdrowszych pomysłów dla swojego popcornu, możecie spróbować takich pomysłów:

- polej swój popcorn mieszanką z oleju z oliwek, parmezanu i czarnego pieprzu;

- do tego samego możesz użyć chili w proszku oraz soli morskiej;

- polej mieszanką z czarnej czekolady i cynamonu.

Komentarze do: Czy popcorn jest równie zdrowy co warzywa?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz