Szukaj

Czy pomidory zmniejszają ryzyko udaru?

Jak donosi raport z najnowszych badań opublikowany w październikowym wydaniu medycznego czasopisma American Academy of Neurology, spożywanie pomidorów surowych i przetworzonych obniża ryzyko udaru mózgu. Dzieje się tak za sprawą przeciwutleniacza zwanego likopenem.



Jak wykazały badania, osoby z wysokim poziomem likopenu we krwi miały 55 procent więcej szans na uniknięcie udaru niż uczestnicy, u których odnotowano niski poziom tego związku.

Badanie objęło 1 031 mężczyzn z Finlandii pomiędzy 46 a 65 rokiem życia.

Na początku projektu, u każdej z osób zmierzono zawartość likopenu we krwi, a następnie kontynuowano badania przez kolejne 12 lat.

W ciągu tego okresu, 67 uczestników doznało udaru. Wśród 258 mężczyzn z najniższym poziomem przeciwutleniacza we krwi, udar dotknął dwudziestu pięciu.

Zobacz również:



W przypadku osób, u których odnotowano wysoki poziom likopenu, udaru doznało tylko jedenastu.

Likopen najprawdopodobniej zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, które są czynnikiem odpowiedzialnym za wystąpienie udaru.

- Badanie potwierdziło tezę, że dieta bogata w warzywa i owoce pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, zmniejszając ryzyko udaru mózgu. Codzienne spożywanie pięciu porcji warzyw wiązałoby się z rzadszym występowaniem tej choroby na świecie – mówi Jouni Karppi, główny autor projektu z University of Eastern Finland w mieście Kuopio.

Obiektem badań były również takie przeciwutleniacze jak alfa–karoten, beta-karoten czy retinol, nie stwierdzono jednak zależności pomiędzy tymi związkami a ryzykiem udaru mózgu.

Komentarze do: Czy pomidory zmniejszają ryzyko udaru?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz