Szukaj

Aspartam: brak reewaluacji ryzyka toksykologicznego

Aspartam wydaje się definitywnie wybielony z punktu widzenia toksologicznego. Jednakże, agencja francuska ANSES chce ponownej ewaluacji korzyści i ryzyka tego słodzika na poziomie wartości odżywczych dla osób „wrażliwych”.



Francuska Narodowa Agencja ds. Bezpieczeństwa sanitarnego żywności, środowiska oraz pracy (ANSES, Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail), przebadała dwa ostanie badania odnoszące się z jednej strony do skutków aspartamu u myszy, a z drugiej strony – do związku słodzików z ryzykiem przedwczesnego porodu.

Te nowe badania nie przynoszą wystarczających naukowych podstaw, aby przeprowadzić reewaluację aspartamu, precyzuje agencja ANSES.


W rzeczywistości, pierwsze badanie pokazuje "niepewność oraz braki metodologiczne", podczas gdy drugie nie pozwala "ustalić związku przyczynowo-skutkowego" między konsumpcją napojów z dodatkiem słodziku oraz wzrostem ryzyka przedwczesnego porodu.

Nowa grupa badawcza

Agencja francuska jednakże podziela chęć agencji EFSA (European Food Safety Authority, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) na pogłębienie badań toksykologicznych nad słodzikami w ramach reglamentacji europejskiej.

W tym kontekście agencja ANSES chce ustanowić grupę badawczą, której zadaniem będzie ocena korzyści i ryzyka słodzików, na poziomie wartości odżywczych. Celem jest ustalenie zaleceń dla populacji „wrażliwych”, a przede wszystkim dla kobiet w ciąży.

Komentarze do: Aspartam: brak reewaluacji ryzyka toksykologicznego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz