Szukaj

Olej z oliwek jest najlepszy dla zdrowia

Badacze niemieccy i austriaccy właśnie odkryli jeden z powodów, dla których dieta śródziemnomorska jest zdrowa: same aromaty mogą sprawiać, że czujemy się syci. Oliwa z oliwek znana jest już od Starożytności – używali jej Hebrajczycy, Rzymianie, Grecy: do gotowania, do pielęgnacji urody. Każdy, kto zainteresuje się tym olejem, odkryje, że występuje on w wielu odmianach, a ich cechy charakterystyczne organoleptyczne – zapach, kolor, konsystencja, smak – zmieniają się w zależności od chociażby regionu geograficznego czy odmiany drzewka oliwnego.



Podstawowe jednak pytanie jest takie: od czego zależą słynne właściwości dietetyczne oliwy z oliwek?

Składa się ona w 99% z lipidów oraz mniejszych związków, zwanych sterolami, fenolami, tokoferolami, skwalenami... Sama materia tłusta składa się z triglicerydów, zbudowanych z najprzeróżniejszych kwasów tłuszczowych.

Jedną z niewątpliwych zalet oleju z oliwek jest to, że tuczy mniej niż inne. Na pewno jest lżejszy niż oleje orzechowe, rzepakowe i arachidowe, a już na pewno niż olej palmowy.

Nad rozszyfrowaniem tajemnicy oliwy z oliwek pochylili się naukowcy niemieccy z TUM (Technische Universitat Munchen). Wykazują oni, że substancje aromatyczne obecne w oliwie z oliwek nie tylko mają za zadanie cieszyć nasze nosy i podniebnienia. Przyczyniają się one bowiem do hamowania absorpcji glukozy, w ten sposób opóźniając powrót uczucia głodu.


Naukowcy prace swoje przeprowadzili na próbkach oleju pochodzącego w Hiszpanii, Australii, Grecji i Italii. Udało im się zidentyfikować dwie substancje, które redukują absorpcję glukozy we krwi przez komórki wątroby.

Pracami kierował prof. Peter Schieberle z TUM, we współpracy z uniwersytetem w Wiedniu i prof. Veroniką Somoza. Obydwie ekipy – niemiecka i austriacka – przestudiowały in vivo 4 kategorie różnych tłuszczów i jadalnych olejów. Przez trzy miesiące uczestnicy badania jedli 500 gramów chudego jogurtu, wzbogaconego jedną z czterech odmian lipidów.

Prof. Schieberle podsumowuje: - Olej z oliwek zapewnia największe uczucie sytości. Nasza grupa jedząca oliwę miała większe stężenia serotoniny we krwi, a serotonina jest hormonem sytości. Subiektywnie także uczestnicy oceniali, że jogurt wzbogacony oliwą z oliwek jest wyjątkowo sycący.

W trakcie trwania badania, żaden z uczestników z tej grupy nie przytył.

Zdaniem naukowców, dwie substancje, które redukują absorpcję glukozy, to heksanal i E2-heksanal. Ustalili także, że olej pochodzenia włoskiego zawiera największe stężenia tych dwóch związków aromatycznych.

Prof. Schierberle podsumowuje: - Udało nam się wykazać, że aromat może regulować sytość.

Komentarze do: Olej z oliwek jest najlepszy dla zdrowia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz