Szukaj

Zielona herbata – korzyści i działanie

Podziel się
Komentarze2

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty są znane i zachwalane nie od dziś. Co prawda wielu lekarzy nie jest zgodnych czy posiada aż takie działanie, jakie się jej przypisuje, jednak z pewnością ma dobry wpływ na wiele narządów wewnętrznych oraz oczyszczanie organizmu. To już przynajmniej dwa dobre powody, aby zacząć ją pijać.

Zielona herbata – korzyści i działanie

Rodowód zielonej herbaty

Zielona herbata ma swoją ojczyznę w Azji, a dokładniej w Chinach i Indiach, chociaż namiętnie pita jest także w Japonii, do której przywędrowała od sąsiadów. Podobno od wieków mnisi z klasztorów znali jej dobroczynne właściwości. Czy tak było, nie wiadomo do końca. Wiadomo jednak, że była używana w tradycyjnej medycynie chińskiej i indyjskiej, nawet jeśli nie jaki środek leczniczy, to wspomagający zdrowie, regulujący temperaturę ciała lub poprawienie rytmu serca. Herbata zielona jest przygotowywana z niesuszonych, dobrze utlenionych liści i poddana jest jedynie lekkiej obróbce, w przeciwieństwie do wielu innych rodzajów, w tym w przeciwieństwie do czarnej herbaty. Powoduje to, że nie traci korzystnych przeciwutleniaczy i polifenoli.

Odżywcze składniki

Przyglądając się składnikom odżywczym zielonej herbaty, można dostrzec wiele składników, które potrzebne są w codziennym życiu, mając dobry wpływ na organizm człowieka. Uznawana jest przez to za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Posiada naturalne substancje chemiczne czyli polifenole. Mają one znaczenie przy zmniejszaniu ryzyka zachorowań na raka oraz choroby układu krwionośnego. Posiada więcej antyoksydantów niż którakolwiek inna herbata. Dowieść tego może fakt, że jedna filiżanka zielonej herbaty posiada ich tyle co dziesięć filiżanek zwykłej. Dodatkowo nie posiada żadnych kalorii, więc osoby chcące utrzymać wagę lub walczące ze zbędnymi kilogramami mogą pić ją bez żadnych obaw. Co więcej, zachowają wtedy zdrowy układ pokarmowy, bowiem herbata zwalcza bakterie szkodzące układowi pokarmowemu. Z pozostałych składników, pojawiają się również te bardziej znane, jak witaminy typu C, E, B oraz liczne sole mineralne niezbędne w prawidłowej pracy organizmu.

Przeciwdziałanie chorobom

Bogaty zestaw posiadanych przez zieloną herbatę składników sprawia, że jest ona polecana zarówno w trakcie leczenia chorób, jak i jako profilaktyka, która może przed nimi uchronić. Warto podkreślić, że nie chodzi tutaj o lekkie choroby, ale i o poważne schorzenia związane z układem krwionośnym, a nawet z nowotworami. W przypadku raka uważa się, że picie jej regularnie może zmniejszyć guza, natomiast w przypadku zdrowej osoby ilość przeciwutleniaczy, które napój zawiera pomaga przeciwdziałać komórkom rakowym, zabijając je i zapobiegając ich rozrastaniu się.

Zobacz również:

Poza tym napój wzmacnia naczynia krwionośne. Jest tym samym dobry w zapobieganiu licznym chorobom całego układu krwionośnego, serca oraz rozwojowi miażdżycy. Według badań pomaga także pozbyć wysokiego cholesterolu, stojąc w tym w opozycji do czarnej herbaty, która potrafi podnieść jego stężenie. Równie często przedstawia się pozytywny wpływ zielonej herbaty na cukrzycę, jednak zdania co do tego są podzielone. Na pewno nie zaszkodzi ona zdrowiu osoby chorej na tę chorobę, jednak czy pomoże chory musi zaobserwować sam. Ze względu na to, że nie posiada żadnych kalorii wpisuje się ją jako polecany napój we wszystkich rodzajach diet. Zauważono jej dobre skutki w związku z regulacją wagi i jej utrzymaniem, lecz nie jest ona odpowiedzialna za utratę dużej ilości kilogramów. Dlatego osoby chcące stracić ich dużo, chociaż powinny ją pić, bo oczyści organizm z toksyn, nie mogą liczyć że picie tylko jej zapewni powrót do szczupłej sylwetki. Są to najczęściej wymieniane pozytywne skutki zielonej herbaty w walce z chorobami, jednak poza nimi potrafi ona mieć również zbawienny wpływ na stres, który niweluje. Zapobiega stanom zapalnym oraz przedłużającemu się zmęczeniu, a także spowalnia procesy starzenia się. Na ostatnią zaletę ma wpływ obecność witaminy E i przeciwutleniaczy, które dbają o regenerację komórek.

Przygotowanie

Zieloną herbatę dostać można w sklepach w postaci tradycyjnych torebek albo liściastą. Aby zachowała swoje dobroczynne właściwości ważne jest przygotowanie jej w odpowiedni sposób. Najlepiej używać do parzenia wody miękkiej, z małą zawartością chloru, jeśli nie posiada się takiej w kranie, wówczas najlepiej zagotować wodę mineralną. Woda powinna mieć 80 stopni Celsjusza, a samo parzenie powinno trwać nie dłużej niż 4 minuty. Jeśli będzie parzona dłużej, może mieć specyficzny, niezbyt przyjemny gorzkawy, smak alg.

Istnienie skutków ubocznych

Nie posiada szczególnych środków ubocznych. Nie powinno się jednak pić jej za dużo. Dotyczy to jednakże każdego napoju. Dziesięć filiżanek czarnej herbaty nie będzie całkowicie zdrowe, zielona herbata mimo posiadania większej ilości zdrowych składników pita w nadmiarze również może nie posiadać już takich samych właściwości odżywczych. Najlepiej ustanowić sobie regularny limit picia herbaty, np. do pięciu filiżanek dziennie. Nadmiar może doprowadzić do bezsenności, niepokojów, a nawet nudności i rozstroju żołądka. Trzeba pamiętać również, że brak skutków ubocznych nie oznacza, że jest to napój dla wszystkich. Niektóre osoby mają wrażliwsze organizmy, więc osoby które mają problemy z żołądkiem, cierpią na jego nadwrażliwość, nie powinny pijać zielonej herbaty. Podobnie kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz ludzie cierpiący na wrzody żołądka i< problemy z ciśnieniem krwi powinny się jej wystrzegać. Można chęć picia skonsultować z lekarzem, a w dbałości o swoje zdrowie nie pijać jej dużo bez nadzoru.

Zielona herbata wśród nas

Znana jest w torebkach, jako liście do parzenia. Można ją kupić w butelkach, z dodatkiem cukru lub słodziku, jest popularnym dodatkiem do herbat na zimno, sprzedawanych zarówno w butelkach, jak i w kartonach. Również w aptekach można zakupić suplementy diety oparte na właściwościach zielonej herbaty. Dla krajów poza Azją jest ona wciąż nowinką, która może być spożytkowana również na inne sposoby. Jej popularność w Japonii sprawia, że wykorzystywana jest tam nie tylko jako napój, lecz jako dodatek do potraw oraz do słodyczy. Znajdziemy nie tylko cukierki i batoniki o tym smaku, ale także ciasta w polewie z zielonej herbaty, serniki z zielonej herbaty oraz różnego rodzaju zielone herbatniki. Nie mają one już takich wartości odżywczych jak parzona, ale pokazują na jak wiele sposobów można ją wykorzystać. W Polsce dostępna jest ona raczej w postaci płynnej, a jej właściwości sprawiają, że staje się coraz częstszym napojem zarówno w trakcie choroby, jak i w czasie relaksu oraz jako zastępstwo porannej kawy gdyż posiada o wiele więcej kofeiny, która pobudza mózg. Dzięki temu można obudzić się zdrowo i zdrowo zacząć dzień.

Autor: Karolina Skrzek

Komentarze do: Zielona herbata – korzyści i działanie (2)

pietuchna
pietuchna 18-12-2013 12:26

Zielona herbata pomaga w trawieniu?

1

Uwielbiam pić zieloną herbatę, nie tylko ze względu na korzyści zdrowotne, takie jak odchudzanie czy zapobieganie chorobom ale również bo mi po prostu smakuje :) Mój mąż ma jednak od jakiegoś czasu problem z trawieniem, ... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
zieleniutka
zieleniutka 17-12-2013 12:11

Gdzie kupić zieloną herbatę?

1

Ciekawy artykuł, przyznam, że od dłuższego czasu uwielbiam codziennie rano, wypić filiżankę zielonej herbatki :) Do tej pory kupowałam ją w sklepie, ale teraz nachodzi mnie pytanie, czy taka kupiona zwykła w sklepie ma t... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze