Szukaj

Super spaghetti z pszenicy durum

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy australijscy z University of Adelaide współpracują z włoskimi kolegami nad makaronem najlepszej jakości, który ma znacząco przyczyniać się do poprawy zdrowia ludzkiego.



Dwa projekty badawcze, prowadzone przez ARC Centre of Excellence in Plant Cell Walls na University's Waite Campus, wspólnie z włoskimi uniwersytetami w Bari i w Molise, mają zacząć się już we wrześniu.

Celem tych działań jest przyjrzenie się podstawowej roli ścian komórkowych w ziarnach pszenicy durum, która jest powszechnie używana do produkcji makaronu.

Pierwszy projekt, prowadzony z University of Bari, ma przebadać wzrost pszenicy durum i jego wpływ na poziom skrobi oraz włókien pokarmowych w ziarnach.

Zobacz również:



Drugi projekt, prowadzony z University of Molise, przyjrzy się roli odgrywanej przez dwa główne składniki włókien pokarmowych – arabinoksylanów oraz betaglukanów – dla jakości makaronów oraz chleba.

Termin super spaghetti zaczyna uwodzić naukowców, specjalistów od odżywiania oraz producentów żywności, mówi prof. Rachel Burton z ARC Centre of Excellence in Plant Cell Walls, główna badaczka w obydwu projektach.

Innymi słowy, termin super spaghetti oznacza, iż makaron ten ma zawierać cały wachlarz potencjalnych zdrowotnych korzyści dla konsumenta, takich jak zredukowane ryzyko choroby serca albo raka jelita grubego.

Profesor Geoff Fincher z ARC Centre of Excellence in Plant Cell Walls dodaje: nowe projekty pozwolą producentom żywności w południowej Australii oraz we Włoszech na zapełnienie niszy na rynku produktów żywnościowych specjalistycznymi makaronami, które zapewnią lepsze zdrowie konsumentom.

Komentarze do: Super spaghetti z pszenicy durum

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz