Szukaj

Magnez redukuje ryzyko incydentu naczyniowo-mózgowego

Podziel się
Komentarze0

Codzienna konsumpcja magnezu ma pomóc w redukcji ryzyka wystąpienia incydentu naczyniowo-mózgowego, czyli udaru mózgu. Badanie, które doszło do takich wniosków, zostało przeprowadzone przez naukowców ze szwedzkiego instytutu Institut Karolinska w Sztokholmie.



Naukowcy szwedzcy teraz mówią, że im większa jest dawka magnezu, którą zjadamy, tym mniejsze jest ryzyko incydentu naczyniowo-mózgowego.

W praktyce wygląda to tak: zwiększenie codziennej konsumpcji magnezu o 100 mg ma redukować ryzyko udaru mózgu o 9%.

Aby dotrzeć do takich wniosków, badacze przestudiowali dane pochodzące z siedmiu badań. Prace te objęły w sumie obserwacją ponad 240 000 osób.

Ludzie ci byli obserwowani przez okres od 8 do 15 lat. W sumie, naliczono 6 477 przypadków incydentu naczyniowo-mózgowego. Naukowcy ocenili codzienną konsumpcję magnezu dla tych uczestników, a następnie przeanalizowali uzyskane rezultaty, biorąc pod uwagę inne czynniki ryzyka udaru mózgu, takie jak konsumpcja alkoholu, nadciśnienie tętnicze, nadwaga oraz palenie papierosów.


Magnez jest oligoelementem, który odgrywa znaczącą rolę w produkcji energii na łonie komórek, a także w regulacji poziomu cukru we krwi. Magnez również ma kluczowe znacznie dla przesyłania impulsów nerwowych, a także dla relaksacji mięśni. Jest to bardzo ważna właściwość dla serca oraz dla ciśnienia tętniczego.

Gdzie znajdziemy magnez?

W produktach spożywczych takich jak owoce morza, ciemnozielone warzywa, orzechy, niektóre pełne ziarna zbóż, kiełki zbóż, rośliny strączkowe, melasa, znajdziemy mnóstwo tego oligoelementu.

Rezultaty prac szwedzkich naukowców zostały opublikowane w przeglądzie naukowym The American Journal of Clinical Nutrition.

Komentarze do: Magnez redukuje ryzyko incydentu naczyniowo-mózgowego

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz