Szukaj

Krytyka publikacji Séraliniego na temat szkodliwości GMO

Podziel się
Komentarze0

Francuski profesor z Uniwersytetu w Caen, Gilles-Eric Séralini, uważa, że genetycznie modyfikowana żywność może powodować raka. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) kontratakuje - jak twierdzi, „publikacja specjalisty jest pełna nieścisłości, wniosków Séraliniego nie można więc uznać za naukowo uzasadnione.”



EFSA dokonał wstępnego przeglądu badań przeprowadzonych przez zespół z Uniwersytetu w Caen i utrzymuje, że wyniki nie wskazują jednoznacznie na związek żywności z występowaniem u szczurów nowotworów.

Według organizacji, szczep szczurów, na których prowadzono badania, jest bardziej podatny na choroby nowotworowe.


EFSA zwrócił także uwagę na brak jakichkolwiek informacji na temat składu żywności podawanej szczurom czy warunków jej przechowywania.

Séraliniemu zarzucono również, że nie zastosował się do międzynarodowych standardów odnośnie przeprowadzania eksperymentów.

„Takie  eksperymenty należy prowadzić zgodnie z obowiązującymi standardami. Jasno określone cele i odpowiednia metodologia badań to podstawa każdego projektu. Bez tych elementów, nie może być mowy o wiarygodnych, naukowo uzasadnionych wnioskach”, podsumowuje Per Bergman z EFSA.

Komentarze do: Krytyka publikacji Séraliniego na temat szkodliwości GMO

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz