Jak żyć panie...doktorze?
Co się dzieje z organizmem, gdy jest zakwaszony? Zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, usuwania toksyn, odpowiedniego wchłaniania składników mineralnych i odżywczych. Przewlekły stan zakwaszenia, stwarza idealne środowisko do rozwoju poważnych chorób takich jak nowotwory, zawały serca, miażdżyca, cukrzyca, czy problemy z otyłością. Jak naprawić organizm?
![Jak żyć panie...doktorze? Jak żyć panie...doktorze?](http://img.biomedical.pl/4_3/400/facef829e780967a8e81ea6b2774f492.jpg)
Problem zakwaszonego organizmu może dotyczyć wszystkich zarówno ludzi starszych, jak i dzieci. Najczęściej pierwsze objawy w postaci coraz częstszych bóli głowy, pleców, dolegliwości jelitowych czy zgagi zaczynają mieć osoby po 35 roku życia. U młodszych organizm nie daje tak szybko oznak zakwaszenia, ale nie oznacza to, że zakwaszony nie jest. Skąd to się bierze?
![](http://img.biomedical.pl/3_4/336/901429c88c9b21a5186df934be5167e1.jpg)
Wątroba, to narząd odpowiadający m.in. za detoksykację organizmu, produkcję soków trawiennych, magazynowanie glukozy. Dodatkowo musi wydalić dziennie ok. 5000 mg amoniaku, wytwarzanego przez panujące w jelitach bakterie gnilne i drożdżaki. Przy diecie obfitującej w białko zwierzęce lub roślinne, ilość produkowanego amoniaku, znacznie się zwiększa.
Ze względu na wysoką toksyczność amoniaku, jego usunięcie przez wątrobę z organizmu, ma pierwszeństwo przed wszelkimi innymi procesami regulacji, takim jak utrzymanie równowagi gospodarki energetycznej i kwasowo-zasadowej. Nadmiar amoniaku w organizmie bardzo obciąża wątrobę, blokuje oddychanie komórkowe i w ten sposób pozbawia nas energii.
Zjawisko to jest przyczyną syndromu ciągłego zmęczenia. Aby wydalić trujący amoniak, organizm musi zużyć dużo energii z przemiany materii. Może to tłumaczyć fakt szybkiej utraty wagi w dietach bogatych w białko. Jednak taka początkowa strata kilogramów, kończy się najczęściej ponownym i dużo większym przybieraniem na wadze, a dodatkowo zaburzeniami metabolizmu, kamieniami nerkowymi lub wręcz uszkodzeniami nerek, bólami stawów, brakiem energii i zaburzeniami równowagi kwasowo-zasadowej.
Jeżeli organizm od dłuższego czasu jest zakwaszony, wątroba nie jest w stanie przerobić odpowiedniej ilości amoniaku i proces odtruwania przejmują nerki. Jednakże długotrwały kontakt z amoniakiem jest dla nich bardzo szkodliwy – zaczynają się stany zapalne nerek, upośledzenia ich funkcji, a także podwyższone ryzyko zachorowalności na raka, co potwierdzają liczne testy kliniczne, prowadzone u osób spożywających dużo mięsa. Niewłaściwe środowisko jelit i nadmierne spożycie białek, to przyczyny podtruwania ciała amoniakiem.
Zobacz również:
Przywrócenie kwaśnego pH w jelitach
Aby przywrócić odpowiednie pH w jelitach, należy je oczyścić ze szkodliwych mikroorganizmów produkujących toksyny, w tym kwasy i amoniak. Usunie to źródło trucizn oraz pozwoli na regenerację wątroby i przywrócenie jej prawidłowego działania.
![](http://img.biomedical.pl/4_3/336/e63399b63b96c4e9e331f745da44fecb.jpg)
Regeneracja wątroby
Wątroba słynie ze swoich ogromnych możliwości regeneracyjnych. Jest to narząd, który nawet w przypadku dużego wyniszczenia, może odzyskać całkowitą sprawność. Wyjątkiem jest marskość wątroby, gdzie następują nieodwracalne zmiany w jej budowie. – Jednym ze sposobów na szybką regenerację wątroby oraz przywrócenie jej sprawnego działania, są produkty bogate w kwas mlekowy, witaminy z grupy B oraz cholinę, która oczyszcza wątrobę ze złogów tłuszczowych. Dodatkowo można wspomóc się niektórymi proszkami zasadowymi składającymi się z cytrynianów zawierających minerały działające zasadowo, takich jak magnez, potas, wapń. Cytryniany mają ważną właściwość: nie zmieniają pH jelit – działają dopiero w komórce. Są to naturalne składniki odpowiedzialne za prawidłowe spalanie pokarmów i eliminację kwasów. Codzienna porcja takiego proszku zasadowego zawiera tyle substancji działających zasadowo co 1,6 kg świeżych warzyw – mówi Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland, dystrybutora Lactacholinu i pH Balans.
Co możemy jeść, a co musimy ograniczyć?
Pierwszym krokiem w walce z zakwaszeniem organizmu jest baczne przyjrzenie się dotychczasowej diecie. Wyeliminować, bądź znacznie ograniczyć powinno się m.in. mięso, fast-foody, kawę, chipsy, alkohole, nikotynę, słodycze, sól i produkty mleczne. Dotychczasowe nawyki żywieniowe należy zastąpić dietą bogatą w warzywa i owoce oraz przyjmowanie ok. 2-3 litrów dziennie neutralnych płynów takich jak woda, herbata zielona, ziołowe napary, czy napoje niskokaloryczne. Duże działanie alkalizujące mają np. szparagi, pietruszka, świeży szpinak, brokuły, czosnek, cebula, stewia, oliwa z oliwek, kasza jaglana.
Pij tylko zdrową kawę
Jeżeli nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, wcale nie musisz z tego rezygnować. Zastąp ten silnie zakwaszający nawyk, jego zdrowym odpowiednikiem. Prebiotyczne kawy są alternatywą dla tych, którzy są uzależnieni od kofeiny – głównej przyczyny wypłukiwania magnezu z organizmu.
– Są to kawy bogate w magnez, a także w błonnik, który tworzy w żołądku i jelitach cienką powłokę ochronną zawierającą wartościowe minerały: magnez i wapń. Dodatkowo zawierają polifenole z granatu, które korzystnie wpływają na serce i układ krążenia oraz hamują procesy starzenia. Jedna filiżanka takiej kawy ma tyle minerałów zasadowych, co 100 g warzyw – informuje Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland, dystrybutora prebiotycznych kaw Chi-Cafe. Kawy te pomagają utrzymać naturalny balans kwasowo-zasadowy i można je pić w każdej ilości, bo są po prostu zdrowe.
Weź głęboki oddech
Stres napina mięśnie i spłyca oddech. Jeśli jest ciągły, bez przerwy na relaks, powoduje powstawanie dużych ilości substancji kwaśnych w organizmie. Ważny jest więc czas na odpoczynek oraz prawidłowy oddech. Wdech zasila w energię, a wydech jest najlepszym sposobem odkwaszania.
Dla relaksu i w walce z zakwaszeniem, pomóc nam może głębokie oddychanie przeponą. Ćwiczenia tego lepiej nie robić po większym posiłku. W pozycji leżącej bądź siedzącej umieść swoje ręce na brzuchu, na przemian wykonując wolne i głębokie wdechy i wydechy, kontrolując przy tym pracę przepony.
Męczą nas migreny? Bóle pleców? Dolegliwości jelitowe? Jesteśmy ciągle zmęczeni? Spróbujmy nadać naszej diecie charakter zasadowy i wprowadźmy trochę zmian w naszym codziennym życiu. Różnicę w samopoczuciu powinniśmy zobaczyć już po kilku dniach.
Komentarze do: Jak żyć panie...doktorze?