Szukaj

Czarna herbata chroni przed cukrzycą?

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy zgromadzili dane z 50 krajów, aby oszacować występowanie chorób układu oddechowego, chorób zakaźnych, chorób układu sercowo-naczyniowego, a także raka i cukrzycy. Badanie ukazało się w BMJ Open. Okazało się – co zresztą wcale nie dziwi - że Irlandczycy i Brytyjczycy mieli najwyższą konsumpcję czarnej herbaty. Korea Południowa, Brazylia i Meksyk to państwa o najniższym spożyciu tego napoju.



Badacze wykorzystali szczegółową analizę statystyczną do porównania spożycia herbaty z proporcjami zachorowalności na wyżej wymienione choroby. Dzięki temu odkryli efekt picia czarnej herbaty na wskaźniki zdrowia na poziomie populacji.

Zespół badaczy stwierdził, że konsumpcja czarnej herbaty wiązała się z obniżeniem proporcji przypadków cukrzycy typu II na łonie badanej populacji, ale nie koresponduje z żadnymi innymi przestudiowanymi parametrami zdrowotnymi.

Wskaźniki statystyczne wskazywały na silny liniowy związek między niskimi proporcjami cukrzycy w krajach, gdzie spożycie czarnej herbaty jest wysokie, piszą badacze.

Autorzy badania podsumowują, że te oryginalne wyniki projektu są zgodne z poprzednimi biologicznymi, fizjologicznymi i ekologicznymi pracami dotyczącymi czarnej herbaty, cukrzycy i otyłości. Co więcej, dostarczają też cennych dodatkowych informacji naukowych na poziomie ogólnym.


Jak wspomniano, wiele wcześniejszych badań pokazało, że herbata czarna i zielona zawierają duże ilości flawonoidów, czyli pewnej grupy antyoksydantów, znanych jako katechiny.

Mają one działanie przeciwzapalne i pomagają zapobiegać chorobom, od raka począwszy na chorobach układu krążenia skończywszy, przechodząc przez demencję i cukrzycę.

Nowsze badania stwierdziły zaś, że proces fermentacji, który obraca zieloną herbatę w czarną, produkuje bardziej złożone flawonoidy, w tym teaflawiny i tearubiginy.

Związki te pomagają poprawić sygnalizację insuliny i kontrolę poziomu glukozy, zapewniając ochronę przed szkodliwym działaniem nadmiaru cukru we krwi, który prowadzi do cukrzycy. 

Zachorowalność na tę chorobę rośnie w zastraszającym tempie. Cukrzyca dotyka dosłownie każdego narządu w organizmie, ponieważ zostaje zakłócona normalna równowaga między glukozą i insuliną, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia także oczu i nerek.

Eksperci oceniają, że do roku 2030, jeden na 3 Amerykanów będzie doświadczony jakimś stadium cukrzycy. Dlatego też, każdy składnik pokarmowy, naturalny i taki, który może zapobiec tej katastrofie zdrowotnej, budzi wielką nadzieję.

Komentarze do: Czarna herbata chroni przed cukrzycą?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz