Szukaj

Wysoka zawartość soli i cukru w jedzeniu dla dzieci

Nowe badania pokazują, że w Stanach Zjednoczonych komercyjna żywność dla małych dzieci zawiera dużą ilość sodu i cukrów dodanych.

Większość komercyjnego jedzenia dla najmłodszych miała niewiele sodu i większość posiłków dla niemowląt, warzyw, owoców i kaszek była bez dodatku cukru, co jest dobrą wiadomością, mówi główna badaczka Mary E. Cogswell z Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (Centers for Disease Control and Prevention) w Atlancie. Sytuacja stała się kłopotliwa przy jedzeniu dla nieco starszych dzieci.

- Zaskakujące było to, że ponad 7 na 10 posiłków zawierało za dużo sodu – mówi Cogswell.

Znaczna część zawierała też co najmniej jeden cukier dodany, który stanowił 35% kalorii produktu. Wśród nich znalazły się pikantne przekąski, desery, soki i napoje.

Zobacz również:

Jak dobierać produkty?

Zdrowa dieta dla całej rodziny, z ograniczoną solą i cukrami dodanymi a bogata w warzywa i owoce, może pomóc ustalić smakowe preferencje najmłodszych członków rodziny i ostatecznie zapobiec przewlekłym chorobom związanym ze złymi wyborami żywieniowymi.

Zalecane dzienne spożycie sodu obejmuje od 120 mg dla niemowląt do 6 miesiąca życia, do 370 mg od 7 do 12 miesiąca i 1000 mg dla dzieci w wieku od 1 do 3 lat.

- Niestety, rodzice muszą uważnie czytać etykiety, żeby uniknąć dodatków soli i cukru w gotowych posiłkach dla dzieci – mówi współautorka badań, dr Susan S. Baker z Centrum Chorób Trawiennych i Żywienia (Digestive Diseases and Nutrition Center) Uniwersytetu w Buffalo w stanie Nowy Jork.

Najczęściej występującymi dodatkami cukru były koncentraty soku owocowego, cukier, syropy, słód.

Cogswell mówi, że badania miały podobny wynik w Kanadzie i w Wielkiej Brytanii.

- Kiedy kupujesz przetworzoną lub paczkowaną żywność, przeczytaj etykietę i szukaj tych oznaczonych jako „niskosodowa”, „bez soli” lub „bez dodatku cukru - radzi. - Wskazówką dla rodziców jest zawartość sodu w porcji. Te pokarmy, które zawierają mniej niż 140 mg w porcji uważane są za niskosodowe.

Aleksandra Żyła

Komentarze do: Wysoka zawartość soli i cukru w jedzeniu dla dzieci

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz