Szukaj

Wszyscy przy stole: projekt dotyczący zwyczajów żywieniowych młodych ludzi

Specjaliści od żywienia ogłaszają rozpoczęcie największej inicjatywy dotyczącej zwyczajów żywieniowych młodych rodzin, jaką kiedykolwiek podjęto w Quebeku. Projekt noszący nazwę „Wszyscy przy stole” został rozpoczęty w Montrealu, przed specjalistami od żywienia, przed ludźmi z Centrum Małego Dziecka oraz przed wszystkimi innymi, którzy byli po prostu zainteresowani kwestią odżywiania. Instytut Nowego Świata, przyzwyczajony do pobudzania obywateli do uczestnictwa w debatach nad tematami społecznymi oraz politycznymi, uczestniczy także w tym projekcie.



Inicjatywa zatrzyma się nie nad tym, co się znajduje na talerzach, ale na zachowaniach żywieniowych młodych ludzi, w wieku od 0 do 12 lat oraz ich rodziców, tak samo jak na wszystkich innych czynnikach, które przeszkadzają zdrowo się odżywiać: oferta kulinarna w miejscach pracy albo w centrach rozrywki, dwoje pracujących rodziców i wracających późno do domu, itp.

Na początku, wędrowny obóz zacznie przemierzać Quebec, w celu wysłuchania tego, co młodzi ludzie oraz ich rodzice mają do powiedzenia, na temat zachowań żywieniowych. Chodzi tutaj o posiłki rodzinne lub nie, czas, na przygotowanie posiłku, itp.

Obóz wędrowny pojedzie spotkać się z młodymi oraz ich rodzicami w szkołach, w bibliotekach i przy okazji przeróżnych wydarzeń kulturalnych, tej jesieni, a później – na wiosnę. Chcemy poznać istniejące przeszkody i powiedzieć o nich ludziom. W ten sposób grupy konsumentów oraz politycy dostaną niezbędne narzędzia, dzięki którym będą mogli spróbować zmienić istniejący stan rzeczy. Będą mogli powiedzieć: spójrzcie, to jest to, czego mieszkańcy Quebeku chcą, to, co przeszkadza w rodzinnych posiłkach oraz w zdrowym odżywianiu się.

Zobacz również:



Zresztą, pierwszy sondaż zrealizowany przez Léger marketing podaje, że 87% mieszkańców Quebeku potwierdza, iż jadają kolację w gronie rodzinnym conajmniej pięć razy w tygodniu, donosi pani Jobin. A 66% z nich chciałoby zmienić przynajmniej jedną rzecz w swoich rodzinnych posiłkach, na przykład: bardziej je urozmaicić, lepiej planować posiłki albo też mieć więcej czasu na ich przygotowywanie.

Ten sam sondaż pokazuje, że przepytani mieszkańcy Quebeku przyznają generalnie 6 punktów na 10 zwyczajom żywieniowom obywatelom tej prowincji, ale sami sobie dają 8 punktów na 10.

Inne wnioski z sondażu: nawet jeśli dzisiejsi rodzice widzieli swoich rodziców gotujących posiłki w domu, każdego wieczoru przez cały tydzień, to „teraz sami prawie już nie gotują, a przynajmniej o połowę mniej”, ubolewa pani Jobin.

Sondaż został przeprowadzony w dniach 12-17 sierpnia 2010 roku. Przepytano 1 500 rodziców, którzy mają jedno dziecko bądź więcej, w wieku od 0 do 12 lat w domu. Margines błędu wynosi mniej więcej 2,5%.

Inicjatywa „Wszyscy przy stole” ma także aktywną stronę internetową, gdzie można otrzymać informacje na temat całego tournee wędrownego obozu oraz uczestniczyć w sondażach online na temat zwyczajów żywieniowych. Inicjatywa „Wszyscy przy stole” przyjedzie spotkać się także z dziećmi w Centrum Małego Dziecka.

Projekt ten kosztował 1 100 000 dolarów i jest finansowany przez Fundusz na rzecz Promocji Zdrowego Trybu Życia – Quebec w dobrej formie.

Komentarze do: Wszyscy przy stole: projekt dotyczący zwyczajów żywieniowych młodych ludzi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz