Szukaj

Witamina D wpływa na tkankę tłuszczową

Najnowsze badania wskazują, że poziom witaminy D u ciężarnej kobiety może wpływać na ilość tkanki tłuszczowej u jej dziecka po urodzeniu, jak i w późniejszym okresie życia. Chociaż te dwie rzeczy zostały ze sobą skojarzone, to nadal niewiele wiemy dlaczego tak się dzieje. W jaki sposób powiązane są ze sobą te dwa elementy?



Przeprowadzone badania

Naukowcy z MRC LEU (Medical Research Council Lifecourse Epidemiology Unit) z Uniwersytetu w Southampton na podstawie przeprowadzonych badań doszli do wniosków, że niski poziom tej witaminy u kobiety w trakcie ciąży sprzyja tyciu dziecka.

W tym celu przebadano 977 kobiet, które dobrowolnie wzięły udział w ankiecie. Wyniki okazały się zaskakujące (i intrygujące jednocześnie). Duży odsetek ciężarnych kobiet ma zbyt niski poziom witaminy D w organizmie. To pokazuje, że problem jest dość powszechny wśród kobiet w Wielkiej Brytanii. Warto wiedzieć, że zalecane spożycie tej witaminy wynosi 10 μg na dzień. Mimo prób nakłaniania do prowadzenia zbilansowanej diety, zwłaszcza podczas ciąży, i prowadzenia akcji uświadamiających kobiety, suplementacja w dalszym ciągu schodzi na dalszy plan.

Zobacz również:

Zaskakujące wyniki

Naukowcy zmierzyli poziom witaminy D u matek i zestawili je ze składem ciała ich dzieci. Wyniki pokazały, że dzieci kobiet z niskim poziomem witaminy D w okresie ciąży miały większą tkankę tłuszczową w wieku sześciu lat. Wykluczono wpływ innych czynników takich jak waga matki podczas ciąży czy aktywność psychofizyczna badanych dzieci.

Według Dr Siân Robinson, przewodniczącego badań, konieczne są dalsze badania, by móc dokładniej poznać ten mechanizm, jednak z tego co na razie wiadomo, taka zależność na pewno istnieje.

Co będzie w przyszłości?

To badanie jest częścią obszerniejszego problemu, nad którym obecnie pracują naukowcy. Wiąże się on z pytaniem jaki jest długofalowy wpływ różnych czynników na kobietę ciężarną w kontekście dziecka i jego późniejszego życia.

Jest to wspaniały przykład multidyscyplinarnych badań prowadzonych na uniwersytecie, wykorzystujących unikatowe źródło jakim są badane kobiety. Obserwacje dotyczące poziomu witaminy D u matki mogą być połączone nie tylko z rozmiarem dziecka w momencie narodzin, ale również z rozwojem u niego tkanki tłuszczowej we wczesnym dzieciństwie.

Na myśl przychodzi stwierdzenie, że poziom tej witaminy może znacząco wpływać na późniejszy stan zdrowia naszego potomstwa - kometuje profesor Cyrus Cooper, dyrektor MRC LEU.

Komentarze do: Witamina D wpływa na tkankę tłuszczową

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz