Szukaj

Superbrokuły do walki z chorobami sercowo-naczyniowymi i z rakiem

Naukowcy brytyjscy opracowali superwarzywo wzbogacone w molekułę nazywaną glukafaryną. Molekuła ta jest znana z tego, iż zwalcza dolegliwości sercowo-naczyniowe oraz niektóre nowotwory.




Zmiana diety na bardziej zieloną?

Nawet jeśli wielka liczba ludzi nie jest miłośnikami brokułów, to zalety tego zielonego warzywa nie podlegają wątpliwości. Wiele badań już sugerowało, że brokuły, konsumowane kilka razy tygodniowo, mogą być związane z niższym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory.

Dlatego też, brytyjscy badacze z centrum Centre John Innes i z instytutu badań nad żywnością (IRF) w Norwich, w Anglii, wpadli na pomysł, aby opracować „superbrokuły”, których zalety zostały pomnożone wielokrotnie. Aby tego dokonać, Brytyjczycy posłużyli się dzikimi brokułami, odkrytymi w 1983 roku.

Glukofaranina i sulforafan

Warzywo to posiada naturalnie wysokie poziomy składnika nazywanego glukofaraniną. Molekuła ma tę właściwość, iż przekształca się, w kontakcie z florą jelitową, w inny składnik aktywny, sulforafan, który przyczynia się do redukowania zapaleń chronicznych.


Sulforafan przyczynia się również do zwalczania niektórych nowotworów, jeśli zechcemy uwierzyć przeprowadzonym badaniom.

Brokuły zmodyfikowane

Dzięki genetyczym zabiegom, dokonanym przez brytyjskich naukowców, dzikie brokuły zostały przekształcone w „superbrokuły”, które jak najbardziej przypominają warzywo naturalne, ale które zawierają od dwóch do trzech razy więcej glukofaraniny. Superbrokuły otrzymały nazwę „Beneforte”.

Kiedy tylko zostaną zjedzone, sprawiają, że poziom sulforafanu w organizmie zwiększa się dwu-, a nawet czterokrotnie. Według naukowców, konsumpcja tego warzywa kilka razy w tygodniu może przyczynić się do redukcji ryzyka chorób serca i układu krążenia, jak również raka jelita grubego, raka żołądka, raka płuc, albo jeszcze raka prostaty.

Jednakże, jak podkreślają brytyjscy uczeni, aby osiągnąć taki efekt, superbrokuły powinny być jedzone na surowo, lekko gotowane albo uduszone na patelni.

Profesor Richard Mithen z instytutu IFR, który uczestniczył w tym badaniu, wyjaśnia tak: nasze badania dostarczyły nowych faktów dotyczących roli brokułów i innych podobnych warzyw. Pokazaliśmy również, w jaki sposób możemy wykorzystać tę wiedzę, aby wyprodukować bardziej odżywcze i lepsze produkty z warzyw, które jemy codziennie.

Komentarze do: Superbrokuły do walki z chorobami sercowo-naczyniowymi i z rakiem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz