Szukaj

Słodzone napoje mogą wpływać na ryzyko zachorowania na raka trzonu macicy

Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez University of Minnesota, regularne picie słodzonych napojów przez kobiety po menopauzie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzonu macicy.

Rak trzonu macicy, czyli inaczej endometrialny gruczolak jest najczęściej występującym wśród kobiet typem raka. National Cancer Institute podał, że odnotowuje się coraz więcej przypadków zachorowalności i zgonów z powodu tej choroby.

Jak twierdzą naukowcy, mimo iż jest to pierwsze badanie, to jednak pokazuje zaskakujący związek, pomiędzy piciem słodzonych cukrem napojów, a zwiększonym ryzykiem zachorowalności  na raka. Dlaczego? Otóż słodzone napoje sprzyjają otyłości i wówczas kobiety mają wyższy poziom estrogenów oraz insuliny, co z kolei prowadzi do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka trzonu macicy.

Dlaczego akurat słodzone napoje?

Otóż badacze przeanalizowali informacje na temat nawyków żywieniowych u ponad 23,039 kobiet będących po menopauzie i jak się okazało, liczba spożywanych napojów słodzonych sięgała nawet do 60,5 porcji tygodniowo. Naukowcy są przekonani, że napoje powodują otyłość a jak wiadomo, jest to pierwszy krok do powstania kolejnych chorób.




Komentarze do: Słodzone napoje mogą wpływać na ryzyko zachorowania na raka trzonu macicy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz