Szukaj

Przyprawy mogą być pomocne w walce z niedoborem mikroelementów

Dwóch naukowców z University of Illinois oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadzili badania, które miały na celu pomóc krajom z powszechnym problemem niedoboru mikroelementów. Rozwiązaniem problemu ma być program fortyfikacji przypraw, który polega na wzbogaceniu przypraw dodatkowymi mikroelementami.

Według dr Luisa A. Mejia, adiunkta nauk o żywności, niedobory mikroelementów prowadzą do zaburzeń funkcji poznawczych oraz do pogorszenia ogólnego stanu zdrowia. Problem z niedoborem mikroelementów dotyczy co najmniej jednej trzeciej ludności całego świata, co stanowi 7,3% wszystkich ludzi.

- Tak jak w Stanach Zjednoczonych udało się kontrolować niedobór jodu i innych składników przez wiele lat, tak teraz mamy nadzieję, że uda się rozwiązać problem niedoboru mikroelementów w skali światowej. Kobiety w ciąży również powinny się zainteresować tym problemem, gdyż to właśnie one często cierpią na niedobory takich składników jak kwas foliowy i cynk, które również są odpowiedzialne za prawidłowy rozwój ciąży - powiedziała Allyson Bower, doktorant w Nutritional Sciences.

Zobacz również:

Niedobory mikroelementów są prawdziwym problemem szczególnie w południowo-wschodniej Azji, Filipin, Tajlandii, Malezji, Wietnamu, Indonezji i występują również w Afryce Zachodniej oraz Ameryce Środkowej.

Dr Mejia jest pionierem w programie opracowanym dla osób z niedoborem witaminy A. Program ten dotyczył fortyfikacji cukru z witaminą A, który następnie trafił w rejony Ameryki Środkowej, gdzie miał rozwiązać problem z niedoborem tejże witaminy. Ponieważ w rejonach Ameryki Środkowej nie było odpowiedniej przyprawy, która spożywana jest regularnie, naukowcy postawili na cukier. Program okazał się sukcesem i udało się rozwiązać problem. Właśnie ten sukces przemawia teraz do naukowców, którzy starają się rozwiązać problem z niedoborem mikroelementów w skali globalnej.

Teraz są jednak inne trudności. Naukowcy muszą wybrać odpowiednią przyprawę, która będzie mogła zawierać dodatkowe mirkroelementy uzupełniające braki. Nie jest to jednak takie proste, gdyż przykładowo w Wietnamie, ludność spożywa sos sojowy, który może być podany programowi fortyfikacji, ale w Indonezji nie jest już to możliwe.

Natomiast inne zespoły badawcza badają biodostępność mikroelementów w żywności wzbogacanej. Sprawdzają skuteczność oraz stabilność dodawanych składników do żywności wśród wielku koncernów. Wszystkie wyniki mają zostać opublikowane w Annal of New York Academy of Science.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Przyprawy mogą być pomocne w walce z niedoborem mikroelementów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz