Szukaj

Powód, dla którego masz zawsze miejsce na deser

Nawet jeżeli zjedzony posiłek sprawi, że poczujesz się pełny, zawsze jakimś magicznym sposobem znajdziesz miejsce na deser. A nowe badanie może wyjaśniać dlaczego w ogóle zaczynamy jeść „dla przyjemności" po tym, jak uzyskaliśmy wystarczającą ilość kalorii z właściwego posiłku.



Rezultaty tego badania pokazują, że kiedy jemy dla przyjemności, ciało uwalnia związki chemiczne, które wyzwalają poczucie nagrody, a to może prowadzić do nadmiernego jedzenia, przestrzegają naukowcy.

Zrozumienie fizjologicznych mechanizmów, które kierują zachowaniami pokarmowymi, może rzucać swojego rodzaju światło na epidemię otyłości, mówi jeden z autorów tego badania, doktor Palmiero Monteleone, z uniwersytetu University of Naples SUN we Włoszech.

W badaniu tym, naukowcy przyjrzeli się ośmiu zdrowym dorosłym, w wieku od 21 lat do 33 lat, którzy byli syci. Uczestnikom dano ich ulubione jedzenie, a później, mniej przyjemne dla podniebienie produkty o takiej samej zawartości kalorycznej oraz o takiej samej wartości odżywczej.

Zobacz również:



Badacze następnie okresowo mierzyli poziomy dwóch związków chemicznych związanych z układem nagrody w mózgu: 2–arachinodonoylglicerolu (2-AG) oraz greliny.

W wyniku tych pomiarów badacze odkryli, że poziomy tych związków chemicznych we krwi wzrastały, kiedy uczestnicy jedli swoje ulubione jedzenie. Kiedy badani jedli produkty, których nie lubili, poziomy tych związków pozostawały niskie.

Ten wzrost sugeruje, że układ nagrody w mózgu zaczyna szaleć i ignorować sygnały mówiące o tym, że zjedliśmy tyle ile trzeba, aby odzyskać energię, mówią włoscy naukowcy. Może to wyjaśnieć również dlaczego, kiedy jemy dla przyjemności, prędzej wybierzemy kawałek ciastka niż danie z brokułów.

Jedzenie dla przyjemności może bardzo silnie stymulować nadmierne jedzenie w środowisku, gdzie jedzenie bardzo przyjemne dla podniebienia jest wszechobecne. A także, może przyczyniać się do pojawiania się otyłości, mówi doktor Palmiero Monteleone. 

Badanie zostało opublikowane w przeglądzie naukowym Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Komentarze do: Powód, dla którego masz zawsze miejsce na deser

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz