Szukaj

Polacy podjadają między posiłkami

Prawie 90% Polaków podjada między posiłkami, a tylko 15% osób spożywa regularnie 5 posiłków w ciągu dnia - wynika z badań epidemiologicznych przygotowanych na potrzeby programu edukacyjnego „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia”1. Złe nawyki żywieniowe, w tym nieregularne jedzenie, podjadanie między posiłkami, jedzenie w pośpiechu, niejedzenie śniadania czy spożywanie głównego posiłku przed snem prowadzą do nadwagi i otyłości.



Nieregularne jedzenie to jeden ze złych nawyków zdrowotnych Polaków. Ustalenie dobowego rytmu spożywania posiłków jest możliwe, nawet jeśli prowadzimy bardzo aktywny tryb życia. Można wyznaczyć sobie, dostosowane do rytmu pracy, godziny posiłków. Ważne, żeby zaplanować 5 posiłków w ciągu dnia: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację. Nie podjadajmy między posiłkami! - podkreśla prof. dr hab. n. med. Barbara Zahorska-Markiewicz, ekspert programu „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia".

Najczęściej Polacy podjadają słodycze (48%), następnie przekąski (36%), a najrzadziej owoce (16%).

Czym zastąpić słodycze?

Słodyczom trudno się oprzeć, ale nie wolno zapominać, że optymalna dla zdrowia kombinacja składników odżywczych nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności. Wystarczy się zastanowić, jakimi zdrowymi odpowiednikami możemy zastąpić kaloryczne i szkodliwe dla naszego zdrowia produkty.

Zamiast batonika możemy zaspokoić swój apetyt na słodycze, zjadając np. suszone owoce. Rodzynki, suszone morele i banany doskonale nadają się także dla osłodzenia ulubionej sałatki, która może stanowić substytut kalorycznych przekąsek.

Jeśli ktoś nie lubi suszonych owoców, na przekąskę może przygotować sobie pokrojone świeże warzywa, np. marchewkę czy paprykę.

Aby nie podjadać:

Aby oduczyć się podjadania i mieć poczucie sytości na dłużej, każdy posiłek powinien być bogaty we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

- Podstawę codziennej diety powinny stanowić produkty z pełnego ziarna (źródło węglowodanów). Sięgając po chleb czy makaron wybieraj ich pełnoziarniste odmiany.

- 2-3 razy dziennie jedz warzywa i owoce. Owoce, ze względu na zawartość cukrów, warto spożywać rano, warzywa - o każdej porze dnia.


- Przynajmniej raz dziennie w twoim menu powinny się znaleźć orzechy lub rośliny strączkowe, takie jak fasola, soczewica, groch. Są one cennym źródłem białka i błonnika.

- Mleko i nabiał należy spożywać w ograniczonych ilościach. Szklanka mleka lub 1-2 plasterki żółtego sera dziennie wystarczą, aby zapewnić organizmowi konieczną ilość wapnia.

- Czerwone mięso, kiełbasę, wędliny, białe pieczywo, ryż oraz słodycze powinno się spożywać jedynie sporadycznie.


Program na rzecz zmiany złych nawyków polskiego społeczeństwa „Zentiva - zmieniamy przyzwyczajenia” jest ogólnopolskim projektem edukacyjnym. Program realizuje misję firmy, której elementem jest podnoszenie jakości ludzkiego życia. Program buduje całościowe spojrzenie na pacjenta, zachęca do zmiany stereotypów i złych nawyków zdrowotnych, uczy pacjentów mówić kompleksowo o swoich problemach zdrowotnych.

Radę Ekspertów tworzą wybitne autorytety naukowe:

Prof. dr hab. n. med. Barbara Zahorska-Markiewicz - ekspert w zakresie chorób metabolicznych, specjalista w zakresie chorób wewnętrznych oraz zdrowia publicznego.

Pani Profesor jest Prezesem Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, członkiem grupy OMTF i specjalistą SCOPE Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością (EASO) oraz Kierownikiem Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych „WAGA" w Katowicach.

Prof. dr hab. n. med. Krzysztof Celiński - ekspert w zakresie chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, gastroenterolog.

Pan Profesor pracuje w Katedrze i Klinice Gastroenterologii z Pracownią Endoskopową Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, jest członkiem Zarządu Oddziału Lubelskiego Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego.


Prof. dr hab. n. med. Sławomir Dutkiewicz - ekspert w zakresie chorób układu moczowego, chirurg urolog.

Pan Profesor jest członkiem Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego [AUA], Polskiego Towarzystwa Urologicznego [PTU], Międzynarodowego Towarzystwa Urologicznego [SIU, Societe Internationale D'Urologie], Polsko - Francuskiego Towarzystwa Angiologicznego oraz wiceprzewodniczącym Sekcji Urologów Wojskowych PTU. Pan profesor jest również członkiem Rady Wydziału Humanistyczno-Przyrodniczego Jana Kochanowskiego w Kielcach, Kierownikiem Zakładu Profilaktyki i Epidemiologii Onkologicznej Instytutu Zdrowia Publicznego oraz przewodniczącym Rady Naukowej czasopisma „Lek w Polsce".

Prof. dr hab. n. med. Janusz E. Badurski - ekspert w zakresie osteoporozy, specjalista chorób wewnętrznych, osteoartrolog.

Pan Profesor jest Dyrektorem Centrum Osteoporozy i Chorób Kostno-Stawowych w Białymstoku i Prezesem Polskiej Fundacji Osteoporozy, członkiem towarzystw krajowych i zagranicznych ukierunkowanych na choroby metaboliczne kości i stawów. Pan Profesor jest autorem i współautorem ponad 250 prac naukowych i czterech monografii głównie poświęconych osteoporozie, chorobie zwyrodnieniowej stawów, klinice bólu, metabolizmowi chrząstki stawowej i kości oraz chorobom reumatycznym.

Doc. dr hab. n. med. Tomasz Hryniewiecki - ekspert w zakresie chorób układu krążenia, kardiolog.

Pan Docent jest Kierownikiem Oddziału Diagnostyki Jednodniowej Instytutu Kardiologii
w Warszawie, jest c­­­­­­­­­­złonkiem Rady Naukowej Instytutu Kardiologii w Warszawie oraz wiceprzewodniczącym Sekcji Wad Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

­­­­­­­­­­­­­­­­

1 Raport firmy On Board PR, przygotowany na podstawie wybranych opracowań epidemiologicznych udostępnionych przez firmę Zentiva PL.

Komentarze do: Polacy podjadają między posiłkami

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz