Szukaj

Od czego zależą decyzje o wyborach żywieniowych?

W ramach realizacji nowej inicjatywy w dziedzinie badań naukowych badana będzie świadomość tego, jak wczesne doświadczenia życiowe mogą wpływać na wybory żywieniowe w dorosłości.

Program £7,4 mln, finansowany przez Komisję Europejską, ma na celu zbadanie, co wpływa na decyzje dotyczące tego, kiedy jemy i jaki rodzaj żywności wybieramy.

Badania prowadzone przez Uniwersytet w Edynburgu wykażą, w jaki sposób rozwijają się nawyki żywieniowe i jak głód, emocje, stres i czynniki ekonomiczne wpływają na wybory żywieniowe.

Zastosuje się mieszaninę wyobrażeń powstających w mózgu, nauk behawioralnych i eksperymentów laboratoryjnych. Naukowcy będą również zbierać informacje od rodzin na temat czynników społecznych i ekonomicznych, które wpływają na decyzje żywieniowe ludzi. Ostatecznym celem analizy jest zapewnienie lepszego dowodu dla polityki zdrowia publicznego, mającej na celu promowanie zdrowej diety .

Zobacz również:


Zbyt duża ilość jedzenia lub podejmowanie złych wyborów żywieniowych może prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała. Ponadto, wraz z otyłością wzrasta ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i udar mózgu. Szacuje się, że ponad połowa ludności Wielkiej Brytanii będzie otyłych do 2050 roku, więc promowanie zdrowego odżywiania jest głównym priorytetem służb zdrowia.

Wiadomo, że czynniki takie jak stres mogą mieć duży wpływ na to, czy ludzie wybierają produkty niskokaloryczne czy wysokokaloryczne. Efekty te mogą kształtować się już w łonie matki i wczesnym dzieciństwie. Co więcej, może to mieć trwały wpływ na późniejsze życie. Zespół stara się zrozumieć, jak wczesne doświadczenia życiowe mogą wpływać na nawyki żywieniowe w dorosłości.

Pięcioletnia  inicjatywa, zwana Nudge-it, będzie prowadzona przez ekspertów z 16 instytucji w sześciu krajach europejskich, USA i Nowej Zelandii. Specjaliści z Uniwersytetu w Edynburgu otrzymają 2 miliony funtów na realizację tego przedsięwzięcia.

Profesor Gareth Leng z Uniwersytetu w Edynburgu, który jest liderem projektu, powiedział: "Naszym celem jest zrozumienie czynników fizycznych i psychicznych, które kontrolują zachowania związane z odżywianiem tak, abyśmy mogli rozwijać skuteczne strategie promowania zdrowszych wyborów żywnościowych."

Autor: Sara Borys

Komentarze do: Od czego zależą decyzje o wyborach żywieniowych?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz