Szukaj

Niski poziom witaminy C w organizmie może zwiększyć ryzyko wylewu ze skutkiem śmiertelnym nawet o 50%

Każdego roku w Stanach Zjednoczonych ponad 800 tys. ludzi cierpi z powodu niszczących skutków udaru mózgu, a 150 tys. umiera w wyniku jego konsekwencji. Do wielu tych zgonów mogłoby nie dojść, gdyby nastąpiła zmiana nawyków, stylu życia, diety.

Podwyższone ciśnienie krwi, zła dieta powodują sztywnienie tętnic wraz z wiekiem, znacznie zwiększając ryzyko śmiertelnego niedokrwienia. Zwiększona aktywność fizyczna jest znaną strategią obniżania ciśnienia we krwi, a także spożywanie odpowiedniej dawki witaminy C, która dzięki swym właściwościom skutecznie zmniejsza ryzyko udaru.

Naukowcy z University Hospital Pontchaillou we Francji wykazali, że dzięki spożywaniu pokarmów bogatych w witaminę C, takich jak pomarańcze, papryka, truskawki, papaja czy brokuły ryzyko wystąpienia udaru jest zmniejszone. Udar krwotoczny jest bardziej śmiertelnym zjawiskiem niż udar niedokrwienny i występuje w przypadku osłabienia naczyń krwionośnych w mózgu.

Zobacz również:

Witamina C jako suplement diety poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, czym zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru.

Badanie przeprowadzono na 65 pacjentach po udarze krwotocznym w różnym wieku i zdrowiu. Wykazano, że niedobór witaminy C jest czynnikiem wzmagającym ryzyko udaru tak samo jak picie alkoholu, wysokie ciśnienie krwi czy nadwaga. Podobne wnioski wyciągnięto w 2008 roku na Uniwersytecie w Cambridge, wykazano, że wysoki poziom witaminy C zmniejsza ryzyko udaru nawet o 41%. Można odnieść się również do tych przeprowadzonych w 2012 roku, kiedy to badania pokazały, że spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko udaru o 17% w stosunku do mężczyzn, którzy rzadko lub wcale spożywali czekoladę.

Komentarze do: Niski poziom witaminy C w organizmie może zwiększyć ryzyko wylewu ze skutkiem śmiertelnym nawet o 50%

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz