Szukaj

Niezbędne wytyczne w restauracjach

Według nowego badania w Journal of Nutrition Education and Behavior jedzenie przygotowane z dala od domu jest zazwyczaj bardziej obfite w kalorie i uboższe w wartości odżywcze niż jedzenie przygotowane w domu. Konsumenci jednak postrzegają restauracje z pełną obsługą jako zapewnienie zdrowszej, lepszej jakościowo żywności niż restauracji fast-food, ale niektóre badania wykazały znacznie wyższą ilość kalorii, tłuszczu i sodu w żywności w restauracji z pełną obsługą.

Naukowcy z Uniwersytetu Drexel i Uniwersytetu Pensylwanii studiowali ponad 2600 pozycji menu serwowanych w sieci restauracji z pełną obsługi działających w Filadelfii. Stwierdzili, że pokarmy podawane w sieci restauracji z pełną obsługą mają dużo kalorii, tłuszczów nasyconych i sodu.
Informacje żywieniowe podawane w restauracji z pełną obsługą są uboższe w stosunku do informacji z restauracji fast-food, jednak w 2010 r., dzięki rozporządzeniu w Filadelfii, znakowanie menu stało się obowiązkiem, zarazem okazją do badań nad zawartością kalorii i wartości odżywczych produktów z menu serwowanych w restauracji z pełną obsługą. Badaniem objęto 21 restauracji z pełną obsługą, które oferowały pojedyncze posiłki i przystawki z informacją o dostarczonych kaloriach.

Zobacz również:

Badanie koncentruje się na przystawkach, przekąskach i przystawkach, ale także informacje o innych mniej konsekwentnie oznakowanych kategorii z menu. - Potrzeba edukowania klientów o wartości odżywczej żywności w restauracjach, ponieważ konsumenci coraz częściej jedzą z dala od domu. - według wiodącego badacza Amy Auchincloss, PhD, MPH Drexel University School of Public Health.

Chociaż nie istnieją żadne wytyczne dotyczące poziomu składników odżywczych w odpowiednich pozycjach menu restauracji z pełną obsługą, około połowa przystawek nie spełnia kryteriów "zdrowych" kalorii z badania opartego na ogólnych porad żywieniowych w amerykańskich wytycznych żywieniowych. Prawie jedna trzecia z przystawek przekroczyła całkowitą dzienną wartość zalecaną (DRV) sodu, a tylko jedna piąta spełniała zalecane minima włókien. Pozycje dla seniorów i dzieci miały mniej kalorii, ale często przekracza zalecaną dawkę dla tłuszczu i sodu. Ponad połowa badanych restauracji wyznaczyła kilka zdrowych wyborów w ich menu, jednak tylko zawartość kalorii jest uwzględniana i nadal mogą mieć wysoki poziom sodu.

Komentarze do: Niezbędne wytyczne w restauracjach

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz