Szukaj

Mleko migdałowe – właściwości i zalety stosowania

Mleko migdałowe zyskuje coraz większą popularność szczególnie wśród osób na diecie bezlaktozowej i wegetariańskiej. Osoby zainteresowane zdrowym trybem życia również zwracają uwagę na ten rodzaj mleka. Nic dziwnego, ponieważ mleko migdałowe ma o wiele więcej cennych właściwości niż mleko krowie.

Mleko migdałowe – właściwości i zalety stosowania

Pomimo dość wysokiej ceny tego rodzaju mleka, bez problemu można przyrządzić je w domu. Ma ono wspaniały, lekko słodkawy smak, a więc będzie lepszym niż mleko krowie uzupełnieniem porannej kawy czy dodatkiem do owsianki. Bez obaw po mleko migdałowe mogą sięgać dzieci oraz osoby starsze, które z wiekiem gorzej tolerują laktozę.

Zalety mleka migdałowego:

  • mleko migdałowe dzięki dużej zawartości witaminy E (znanej ze swoich odmładzających i przeciwutleniających właściwości) stanowi doskonałą ochronę dla ścian komórek przed wolnymi rodnikami oraz zapobiega rozwojowi komórek rakowych;
  • tryptofan znajdujący się w mleku migdałowym umożliwia spokojny sen;
  • można pić je w przypadku wrzodów czy innych chorób żołądka, ponieważ migdały mają właściwości odkwaszające organizm;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w tym mleku obniżają poziom złego cholesterolu;
  • ryboflawina (czyli witamina B2) zawarta w mleku migdałowym utrzymuje w dobrym stanie błony śluzowe i wspomaga produkcję krwinek czerwonych.

Właściwości mleka migdałowego:

  • duża zawartość wapnia;
  • bogactwo witamin: K, B, E;
  • lekko słodkawy, marcepanowo-orzechowy posmak;
  • obecność potasu, selenu, żelaza, manganu;
  • duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • białko roślinne zamiast mlecznego;
  • brak tłuszczów nasyconych.

Dla kogo mleko migdałowe

Włączenie do diety mleka migdałowego sprawdzi się u:

  • osób dbających o szczupłą sylwetkę oraz osób z nadwagą (dzięki niskiej zawartości kalorii oraz cukru);
  • chorych z problemami układu sercowo-naczyniowego, miażdżycą;
  • uczulonych na laktozę;
  • wegan i wegetarian;
  • cukrzyków (ze względu na niski poziom cukru);
  • osób z podwyższonym cholesterolem.

Porównanie mleka migdałowego z tradycyjnym mlekiem krowim

Mleko migdałowe przede wszystkim ma więcej wapnia i jest o wiele smaczniejsze. Nie zawiera ono również kazeiny (ciężkostrawnego białka), która przyczynia się powstawania chorób serca, osteoporozy czy schizofrenii. Mleko krowie jest mniej tłuste (ale bardziej kaloryczne) niż migdałowe, nie należy jednak obawiać się problemów zdrowotnych po spożyciu tego drugiego, ponieważ kwasy tłuszczowe zawarte w mleku migdałowym wspomagają organizm w walce z cholesterolem. Białko roślinne, które zawiera mleko migdałowe, jest lepiej trawione niż białko mleka krowiego. Tradycyjne mleko ma też o wiele więcej cukru oraz węglowodanów niż mleko migdałowe.

Przepis na domowe mleko migdałowe

Do przygotowania mleka migdałowego w domowych warunkach wystarczy zaopatrzyć się w 2 składniki: wodę oraz oczywiście migdały. Na 1 litr mleka migdałowego przypada 1 szklanka całych, niewysuszonych migdałów (najlepsze są te organiczne, kupione w sklepie ze zdrową żywnością) oraz 3-4 szklanki wody. Aby zrobić domowe mleko migdałowe postępujemy następująco:

  • migdały zalane 2 szklankami wody należy odstawić na całą noc;
  • następnego dnia pogrzać je lekko i dodać kolejną szklankę wody;
  • miksować kilka minut;
  • przelać na sitko i odcedzić mleko;
  • do mleka można dodać jeszcze szklankę wody;
  • papkę, która zostaje na sitku po przecedzeniu mleka można wykorzystać jako serek do naleśników czy słodkich tostów z dodatkiem cynamonu.

Tak przygotowane mleko powinno się przechowywać w szklanym naczyniu (np. butelce) w lodówce lub temperaturze pokojowej przez ok. 2-3 dni. Przed każdym ponownym użyciem mleka można zauważyć osad gromadzący się na dnie naczynia, dlatego zawsze najpierw należy wstrząsnąć butelką, by dobrze wymieszać mleko.

Wykorzystanie mleka migdałowego

Mleko migdałowe ma doskonałe zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Dzięki jego drogocennym właściwościom dobrze będzie działać na organizm zarówno od zewnątrz, jak i wewnątrz.

Zastosowanie mleka migdałowego w kuchni

Mleko migdałowe będzie doskonale pasować do kawy zamiast mleka tradycyjnego. Sprawdzi się też w przypadku płatków śniadaniowych czy owsianki. Może również stanowić idealną alternatywę dla dzieci, którym nie odpowiada smak zwykłego mleka. Migdałowa wersja napoju pasuje do dań przyrządzanych zarówno na słodko, jak i na słono. Wspaniale wzbogaci smak mlecznych shake'ów i koktajli. To mleko samo w sobie stanowi przepyszny napój, a dodatek wanilii, cynamonu, miodu czy kakao może pomóc stworzyć bardzo ciekawe i smaczne połączenie.

Zastosowanie mleka migdałowego w kosmetyce

W składzie kosmetyków bardzo często można zauważyć mleko migdałowe. Jest ono wspaniałym uzupełnieniem balsamów, produktów do pielęgnacji zarówno twarzy, jak i całego ciała. Nadaje się również do zmywania makijażu. Mleko migdałowe stosowane na włosy doskonale je nawilży i sprawi, że będą miękkie w dotyku. W domu samodzielnie można przygotować maseczki i peelingi z wykorzystaniem mleka migdałowego, co wspaniale wpłynie na cerę.

Mleko migdałowe - na co uważać

Podczas kupowania gotowego produktu w hipermarkecie należy dokładnie zwrócić uwagę na to, co znajduje się na etykiecie. Jako składnik nie powinien widnieć żaden dodatek słodzący czy sztuczny aromat zapachowy. Również w sklepach z produktami ekologicznymi można znaleźć niepożądany przez nas wyrób, dlatego nie zależnie od tego, gdzie robimy się zakupy, konieczne jest przeczytanie listy składników.

Wady mleka migdałowego:

  • może okazać się nieodpowiednie dla osób uczulonych na orzechy;
  • więcej korzyści dla organizmu przynosi jedzenie migdałów niż picie mleka migdałowego;
  • wysoka cena mleka w sklepach, często brak czasu na przyrządzanie go samemu;
  • nie zawiera wystarczającej ilości wapnia i protein, dlatego należy uzupełniać dietę także innymi składnikami.

Autor: Aleksandra Jurek

Komentarze do: Mleko migdałowe – właściwości i zalety stosowania

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz