Szukaj

Miód manuka: inny niż wszystkie

Miód manuka ma właściwości aseptyczne, gojące i naprawcze. Co sprawia, że możemy się spodziewać po nim naprawdę wiele w dziedzinie uzdrawiania. Ale dlaczego jest on taki inny od innych miodów?



Krzew manuka

Krzew manuka należy do tej samej rodziny co drzewko herbaciane, z którego wyciąga się aseptyczny olejek aromatyczny, znany pod nazwą „tea-tree oil”.

Plemię Maorysów z Nowej Zelandii używa drzewka manuka od wieków. Jego liście i jego kora są bazą do naparów zwalczających zapalenie oskrzeli, astmę, dyzenterię (zakaźna choroba jelita grubego) oraz bóle żołądka. Taki napar może być również aplikowany bezpośrednio na skórę, w celu leczenie przeróżnych chorób skóry.

Dzisiaj, miód ten jest zbierany przez sześć tygodni w okresie kwitnięcia drzewka manuka. Pszczoły i pszczelarze pracują więc razem, aby wyprodukować miód o właściowściach antybakteryjnych, które nie mają sobie równych.

Zobacz również:



Co trzeba wiedzieć o miodzie manuka


Przede wszystkim, zaznaczyć trzeba, że wszystkie miody ze swej natury są antybakteryjne. W rzeczywistości, dzieje się tak, ponieważ zawierają one nadtlenek wodoru. Nadtlenek wodoru jest również znany pod bardziej powszechną nazwą wody utlenionej.

Jednakże, sama woda utleniona nie jest skuteczna u człowiek in vivo, to znaczy w kontakcie z żywymi tkankami ciała. Natomiast, w odróżnieniu od innych miodów, niektóre rodzaje miodu manuka posiadają zaiste unikatową skuteczność antybakteryjną, która nie jest związana z natlenkiem wodoru. Mówimy więc, że jego aktywność jest nienadtlenkowa.

Po dwudziestu latach badań, nowozelandzki profesor Peter Molan odkrył, że miód manuka ma właściwości antybakteryjne, które nie są związane z nadtlenkiem wodoru w nektarza.

Aby zmierzyć tę skuteczność, każda seria miodu manuka jest regularnie badana w laboratorium na bakteriach multiodpornych: na gronkowcu złocistym.

Aby określić poziomy aktywności różnych typów miodu manuka, wprowadzono system klasyfikacji skuteczności: jest to wskaźnik UMF, czyli Unique Manuka Factor, gwarantujący aktywność nienadtlenkową miodu.

Komentarze do: Miód manuka: inny niż wszystkie (2)

mary007
mary007 12-03-2013 13:12

MGO, UMF

1

To prawda, tylko oznaczenie MGO daje gwarancję jakości... Wystarczy zajrzeć tutaj; http://swiatmanuka.pl/ albo na stronę dystrybutora, tam jest wszystko wyjaśnione. Ogólni UMF już się nie stosuje.... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Karolina M
Karolina M 12-03-2012 10:32

miód manuka

1

ale umf to stara metoda badan, najdokladniejsza i najnowsza to mgo i tylko jej mozna byc pewnym.... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze